Volledig scherm
Op 26 juli demonstreerden mensen voor het carrièrecentrum van het Amerikaanse leger op Times Square, New York. Zij waren boos op president Trump die had gezegd dat transgenders niet konden dienen in het leger. © AFP

Transgenders mogen van rechter leger VS in

Transgenders mogen vanaf 1 januari dienst nemen in het Amerikaanse leger. Federale rechter Colleen Kollar-Kotelly legde het verzoek van de regering-Trump om eventuele toelating van transgenders tot het militaire apparaat uit te stellen vandaag naast zich neer.

Trump wil af van militairen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden. In juli draaide hij een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug. ,,Ons leger kan niet worden geremd door de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen. Dank u."

Het besluit van Trump kon op veel kritiek rekenen. Begin augustus stapten vijf transgender-militairen naar de rechter, om op te komen voor duizenden collega's. Zij kwamen in veel gevallen pas uit de kast, nadat het Pentagon vorig jaar had aangegeven daar geen bezwaar tegen te hebben. 

Blokkeren

Kollar-Kotelly blokkeerde de verordening van Trump eind oktober. Ze wilde de afloop van de rechtszaken die zijn aangespannen tegen de maatregel afwachten. Ze acht de kans groot dat het weren van transgenders ongrondwettelijk wordt verklaard en vindt dat die zich begin volgend jaar moeten kunnen aanmelden als rekruut.

Trump-woordvoerster Sarah Sanders zei in een reactie dat het Witte Huis de juridische mogelijkheden gaat onderzoeken om het regeringsbeleid in deze kwestie toch te kunnen uitvoeren.