Volledig scherm
© ap

Trein met slachtoffers op weg naar Charkov

UpdateEen trein met de resten van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is vanavond rond 18.00 uur (onze tijd) naar de stad Charkov vertrokken. De koelwagons stonden op het station van Torez. Nederland heeft een coördinatiecentrum in Charkov. Vanuit die stad worden de stoffelijke resten naar Nederland gevlogen.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© reuters

Nederland wilde dat de trein zo snel mogelijk naar een gebied zou gaan dat in handen is van de Oekraïense regering. Pro-Russische separatisten hebben het vertrek van de trein lange tijd getraineerd. Volgens de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman liggen in de koelwagons de lichamen van 282 omgekomen inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines en lichaamsdelen van de overige 16 doden.

De Britse premier David Cameron liep maandag vooruit op het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken dinsdag in Brussel. Zij zullen zich beraden over nieuwe sancties tegen Rusland wegens de steun die dat land aan de pro-Russische separatisten in Oekraïne geeft. Cameron vindt dat alle EU-landen moeten besluiten geen militaire uitrusting aan Rusland te leveren.

Frankrijk
Hij doelde daarbij vooral op Frankrijk waar Rusland twee schepen van het type Mistral heeft besteld. De order heeft een omvang van 1,2 miljard euro. Frankrijk toont tot nu toe niet de neiging de deal af te blazen, maar volgens Cameron zou het ondenkbaar zijn dat de Britten in de huidige omstandigheden oorlogsschepen aan Rusland zouden leveren. De Russische vicepremier Dmitri Rogozin zei te betwijfelen of de Fransen de order intrekken. 'Het gaat om miljarden euro's. De Fransen zijn erg pragmatisch. Het opschorten van de deal zou Rusland (veel) minder schade toebrengen dan Frankrijk', zei Rogozin.

Rusland probeerde maandag opnieuw de opvatting te ontkrachten dat rebellen in Oost-Oekraïne het vliegtuig hebben neergeschoten. Het ministerie van Defensie meldde dat er geen enkele raket is 'gedetecteerd' in de buurt van de vliegroute van het toestel. Het ministerie vroeg de Amerikanen om satellietbeelden te delen 'als zij die hebben'.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei zondag dat de Verenigde Staten de plaats in het oosten van Oekraïne hebben opgespoord waarvandaan de raket naar het vliegtuig is gelanceerd. Het raketsysteem dat de separatisten hebben gebruikt, kwam volgens Kerry uit Rusland.

Volledig scherm
© ANP