Trein raakt Indiase festivalgangers met hoge snelheid: ruim 50 doden

videoDoor een ongeluk vandaag tijdens het hindoefestival Dussehra zijn in Amritsar, in het noorden van India, zeker 58 doden gevallen. Ze werden gegrepen door een trein, nadat ze het spoor betraden. Zeker vijftig mensen raakten gewond.

Volgens de Indiase media keken veel bezoekers in de buurt van een spoorbaan naar de festiviteiten, waaronder de verbranding van het beeld van de boosaardige koning Ravana. Door de hitte van de vlammen en doordat vuurwerk hun kant op vloog, liepen verscheidene kijkers de rails op om het te ontwijken. Door het harde geknal hoorden ze een aanstormende trein niet en werden ze gegrepen.

Volledig scherm
Een gewonde vrouw wordt behandeld in een ziekenhuis in Amritsar © EPA

Tot overmaat van ramp kwam vrijwel tegelijkertijd op het spoortraject ook nog een trein uit tegenovergestelde richting. Op de onheilsplek stonden naar schatting 500 tot 700 mensen. De politiecommissaris van Amritsar meldde al snel dat zeker vijftig van hen om het leven waren gekomen. Hij vreesde zelfs dat het aantal dodelijke slachtoffers zou oplopen tot boven de honderd. Het lukte de trein niet direct te stoppen, na het ongeval. 

Vaart minderen

Volledig scherm
Een bejaard echtpaar zoekt naar hun vermiste zoon langs het spoor © EPA

Volgens een getuige gaf de machinist ook geen signaal, toen hij met hoge snelheid langs festivalterrein reed. ,,Waarom hebben de autoriteiten het toegestaan om het vuurwerk zo dicht langs de spoorlijn af te steken”, vraagt de man die bij het ongeluk twee broers verloor zich af. Navjot Kaur Siddhu, politicus en hoofdgast tijdens het ritueel, zegt dat de festiviteiten elk jaar op dezelfde plaats worden gehouden en dat de spoorwegen opdracht hebben ter plaatse vaart te minderen.

Tientallen gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, velen zijn er slecht aan toe. ,,Ik zag de trein niet aankomen‘’, zegt de gewonde Shatrughan Das. De 35-jarige fabrieksarbeider zat dichtbij de rail naar het vuurwerk te kijken. ,,Ik raakte bewusteloos en kwam pas bij toen de politie me naar een ziekenhuis bracht.‘’ Das heeft forse hoofdpijn en pijn in rug en benen. ,,Maar zwaargewond ben ik niet‘’, zegt hij vanuit zijn ziekenhuisbed. 

De bevolking is opgeroepen bloed te komen doneren. In de deelstaat Punjab is een dag van rouw afgekondigd. Alle overheidsgebouwen en onderwijsinstellingen blijven morgen dicht. Premier Narendra Modi heeft de families van de slachtoffers financiële steun beloofd. Na het ongeluk trok een groep mensen naar de plaats des onheils en richtten hun woede op het spoorwegpersoneel, dat geen voorzorgsmaatregelen zou hebben genomen.

Volledig scherm
Een huilende man werpt zich op het lichaam van zijn omgekomen broer © EPA
Volledig scherm
Langs het spoor liggen schoenen van slachtoffers van het treinongeval © EPA
Volledig scherm
Indiase agenten halen het lichaam van een slachtoffer van de rails. © AFP
Volledig scherm
Na het ongeval trokken boze festivalgangers naar de plek des onheils © AP