Volledig scherm
© EPA

'Treinongeval Duitsland kwam door menselijk falen'

Het treinongeval in het zuiden van Duitsland dinsdag is het gevolg van menselijk falen. Dat heeft het eerste onderzoek uitgewezen, aldus bronnen rond dat onderzoek. Door de frontale botsing verloren zeker tien mensen het leven, 81 mensen raakten gewond.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Twee regionale treinen botsten dinsdagochtend vroeg frontaal op elkaar bij Bad Aibling in de deelstaat Beieren. Dat gebeurde op een traject met maar een spoor. Het is niet duidelijk wie de fout heeft gemaakt.

De Duitse Hannoversche Allgemeine Zeitung meldde dat mogelijk een verkeersleider het beveiligingssysteem heeft uitgeschakeld om een trein die te laat was toch nog door te laten. Daardoor kreeg de trein aan de andere van het traject ook groen licht waarna de voertuigen op het enkele spoor frontaal botsten. Als het beveiligingssysteem had gewerkt, waren de treinen automatisch gaan remmen.

Het ongeluk vond plaats zo'n 70 kilometer ten zuidoosten van de Beierse hoofdstad München. Honderden reddingswerkers zijn uren aan het werk geweest.

Geluk bij een ongeluk
Normaal gesproken zitten in deze ochtendtreinen behalve forenzen ook veel scholieren, maar in dit deel van Duitsland is deze week 'carnavalsvakantie'. Politiechef Robert Kopp noemde dat op een persconferentie ,,een geluk bij een ongeluk''.

In Duitsland loopt al langer een discussie over de verouderde infrastructuur op het wegen- en spoornet. Vooral forenzen maken 's ochtends van de treinen op dit traject gebruik. Het is het zwaarste treinongeluk in Beieren sinds 1975.

Op YouTube zijn de eerste schokkende beelden opgedoken die vanuit de trein zijn gemaakt. Een passagier filmde de ravage kort na het ongeluk. Pas op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement