Treinreiziger filmt hoe meisjes over spoor lopen in Brussel

VideoEen treinreiziger die gistermiddag op weg was van Brussel naar Harelbeke zag onderweg een bijzonder tafereel. Twee meisjes bleken zonder enige schaamte over de sporen lopen. Hij legde het vast op video.

,,We waren net vertrokken van Brussel-Zuid toen de trein plots tot stilstand kwam”, vertelt de VlaamseJeroen Dujardin. ,,We zagen meteen wat er aan de hand was: er liepen twee meisjes ongegeneerd over de sporen. Ze lachten, maar toen ze merkten dat ze gefotografeerd en gefilmd werden, probeerden ze hun gezichten te verbergen met hun handen.”

De conducteur van de trein en zijn collega openden de treindeuren en riepen de meisjes toe dat ze moesten instappen, zodat ze veilig zouden zijn. ,,Ze riepen dat het levensgevaarlijk was wat ze deden, maar de twee trokken zich er niets van aan”, aldus Dujardin. ,,Ze liepen gewoon door. In de tegenovergestelde richting dan wij reden. Tot ik hen niet meer kon zien. Daarop zette de trein zich heel traag weer in beweging. Het gedrag van die meisjes was echt schandalig.”

Quote

Ze lachten, maar toen ze merkten dat ze gefotogra­feerd en gefilmd werden, probeerden ze hun gezichten te verbergen met hun handen

Volledig scherm
© Jeroen Dujardin

Impact

De Belgische spoorbeheerder NMBS nam meteen contact op met Dujardin na zijn tweet om de zaak te onderzoeken. ,,We hebben de personen nog niet kunnen identificeren”, aldus woordvoerder Dimitri Temmerman. ,,Het treinverkeer heeft er gisteren even voor 16.00 uur een kwartier door stilgelegen en dat had zware gevolgen voor de avondspits die net op gang kwam. Los van het feit dat spoorlopen levensgevaarlijk is, had het dus ook een serieuze impact op het treinverkeer.”

Volgens Temmerman kunnen de meisjes vervolgd worden als ze geïdentificeerd zijn. ,,Vanaf 1 november voeren we ook administratieve boetes in bij het spoor en dan zullen we dergelijke levensgevaarlijke overtredingen nog sneller en zwaarder kunnen bestraffen”, besluit hij.