Tropische storm Leslie richt ravage aan in Portugal

video + updateDe tropische storm Leslie heeft vannacht een ravage aangericht langs de noordkust van Portugal. Bomen en elektriciteitspalen woeien om, daken vlogen van huizen, wegen raakten geblokkeerd en straten overstroomden. Honderdduizenden huishoudens zitten vanochtend zonder stroom. 27 mensen raakten lichtgewond. 

Volgens lokale media is met name in de stad Figueira da Foz, tweehonderd kilometer ten noorden van Lissabon, de schade groot. Hier kwam de storm aan land en werden windvlagen gemeten van 176 kilometer per uur. In de buurt van Leiria werden twee campings geëvacueerd en op de luchthavens van Lissabon, Funchal en Maia werden meer dan dertig vluchten geannuleerd. Ruim zestig mensen zijn dakloos geworden door de storm.

Leslie boette gisteravond aan kracht in en werd afgeschaald van orkaan tot tropische storm. In de loop van vandaag trekt de storm verder over Spanje. Volgens het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer zal de kracht verder afnemen en de situatie 'normaliseren'.

Hoge windsnelheden

,,Hij zal nog wel wat in kracht afnemen, maar daarmee is het gevaar niet geweken. Leslie kan flink tekeergaan", aldus Wilfred Janssen van Weerplaza gisteren in afwachting van de storm. ,,De windsnelheden blijven hoog, tussen de 80 en 110 kilometer per uur. En er kan in korte tijd heel veel regen vallen: er komt water van zee, van het binnenland en van boven.”

Binnen blijven

De Portugese Burgerbescherming heeft bewoners aangeraden om weg te blijven uit de Portugese kustgebieden. Verder luidt het advies om met name komende nacht binnen te blijven, wanneer de storm op zijn hevigst zal zijn.

De Nederlandse Job van der Goey woont in het noorden van Portugal en nam vanmiddag al wat voorzorgsmaatregelen genomen. ,,Alles wat los was of kon rond de woning is opgeborgen. Een losse vuilniscontainer kan aardig vliegen, net zoals andere tonnen en de kruiwagen. Alles wat vliegen kan denken we uit de wind te hebben."

Marlies van Leeuwen had vanmiddag surfles in Ericeira (boven Lissabon), maar dat ging anders dan gebruikelijk. ,,Ik had les van 14.00 tot 16.00 uur maar moest om 15.00 uur al uit het water omdat het sneller dan normaal vloed werd. Er stond ook een sterke stroming en het kostte moeite om gewoon te blijven staan in branding die er verder niet heel heftig uitzag. Surfshops gooiden de luiken dicht, haalden alles naar binnen en gaan pas maandag weer verder. Voor morgen zijn alle lessen geannuleerd."

Volledig scherm
Boomtakken op de grond in Lissabon. © REUTERS

Zeldzaam

Volgens de Portugese weerdiensten zou Leslie de sterkste orkaan zijn die sinds 1842 in Portugal aan land kwam. In Europa komen orkanen relatief weinig voor, maar in 1967 wist tropische storm Cloë de Franse zuidwestkust te bereiken en in 2005 kreeg Zuid-Spanje met tropische storm Vince te maken.

De meeste regio’s in Spanje krijgen vandaag overdag Catalonië pas ’s avonds te maken met zware windstoten en stevige regenbuien. Zowel in delen van Portugal als Spanje kan dan tussen de 100 en 150 mm regen vallen. Het slechte weer volgt vlak na het noodweer op Mallorca, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. Ook een Nederlandse vrouw overleefde het niet.

Volledig scherm
Met name het kustgebied van Portugal krijgt te maken met de orkaan. © National weather service
Volledig scherm
© REUTERS