Volledig scherm
Jeugdspelers van de Humboldt Broncos in de kleedkamer. © Twitter/Humboldt Broncos

Truckchauffeur krijgt 8 jaar voor veroorzaken fataal ongeluk jeugdhockeyteam Canada

De bestuurder van een vrachtwagen die in april vorig jaar een ongeval in Canada veroorzaakte waarbij zestien inzittenden omkwamen is vandaag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. In de tegemoetkomende bus zaten onder anderen leden van een jeugdijshockeyteam.

Volledig scherm
Bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het ongeluk op de trappen van het stadion van de Broncos. © AP

De 30-jarige chauffeur, Jaskirat Singh Sidhu genaamd, verklaarde schuldig te zijn aan 29 aanklachten voor het roekeloos besturen van een motorvoertuig met de dood of letsel tot gevolg, melden Canadese media.  De aanklager had 10 jaar cel geëist. De bus met 28 passagiers aan boord kwam een jaar geleden in botsing met de vrachtwagen.

Sidhu werd afgeleid door een loszittend dekzeil, negeerde daardoor een stopbord en kwam daardoor in botsing met de spelersbus. Rechter Inez Cardinal gaf aan dat de spijtbetuigingen en bekentenis van Sidhu verzachtende omstandigheden zijn, maar dat zij rekening moest houden met het aantal doden en degenen die de rest van hun leven lijden onder de gevolgen.

,,Meneer Sidhu had alle tijd om te reageren, als hij had opgelet’’, sprak Cardinal. ,,We moeten dit soort bloedbaden op onze snelwegen op een of andere manier zien te stoppen.’’ Voor ze de strafmaat uitsprak, las de rechter alle namen van de doden op en vertelde dat er bijna 100 verklaringen van familieleden binnenkwamen over de impact die het ongeluk op hen heeft gehad.

‘Ergste nachtmerrie’

Het Humboldt Broncos hockeyteam was op weg naar een play-offwedstrijd voor de crash afgelopen april, waarbij spelers, personeel, een radio-omroeper en de buschauffeur om het leven kwamen. Bij het ongeluk nabij de plaats Tisdale in centraal Canada vielen ruim tien gewonden.

De spelers van het team waren tussen de 18 en 21 jaar. Een vrouw wier zoon een jaar eerder nog voor het team speelde, begon na het ongeluk een crowdfundactie voor nabestaanden en spelers die het ongeluk overleefden. De actie bracht miljoenen op.

Bill Chow, voorzitter van de Junior Hockey League, waar alle jongerenteams uit Saskatchewan onder vallen, gaf na het noodlottige ongeval een emotionele speech. ,,Onze ergste nachtmerrie is werkelijkheid geworden. Als bond zullen we de Humboldt Broncos op elke mogelijke manier steunen.”

  1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
    VIDEO

    Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

    Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”