Volledig scherm
Een Franse soldaat tijdens de noodtoestand na de aanslagen in Parijs © anp

Trucks met explosief materiaal aangetroffen in Parijs

UPDATEIn een wijk in het noordoosten van Parijs zijn vanochtend zes flessen brandstof en een eenvoudig ontstekingsmechanisme aangetroffen onder enkele vrachtwagens. Het zou gaan om cementwagens van Lafarge, een Frans-Zwitsers bedrijf dat bouwmaterialen maakt.

Dat wordt gemeld door meerdere Franse media. De flessen werden ontdekt door werknemers. De gerechtelijke politie in Frankrijk zou niet uitgaan van terrorisme. Uit beelden van videocamera's zou blijken dat twee mannen afgelopen nacht de trucks in brand probeerden te steken. Het Franse BFMTV meldt dat het explosieve materiaal inmiddels onschadelijk is gemaakt. De politie stelt een onderzoek in.

De ontdekking van de vrachtwagens in het 19e arrondissement komt enkele dagen na de vondst van gascilinders met een ontstekingsmechanisme in een gebouw in het 16e arrondissement van de Franse hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag. De cilinders stonden in verbinding met een mobiele telefoon die hen kon ontsteken waardoor een explosie zou ontstaan. Ondanks meerdere pogingen had de ontsteking niet gewerkt. De politie heeft toen zes verdachten aangehouden dankzij de oplettendheid van een buurtgenoot.

Twee van de verdachten werd al in de gaten gehouden door de Franse overheid omdat ze waren geradicaliseerd en waarschijnlijk terroristische banden onderhielden. Minister Gérard Collomb van Binnenlandse Zeken stelde eerder dat dit incident laat zien dat het risico op een aanslag in Frankrijk onverminderd groot is. ,,Het opblazen van een gebouw in een chic gedeelte van Parijs, dat is een signaal dat niemand veilig is. Het gebeurt niet alleen in de buitenwijken'', aldus de bewindsman. 

Volgens een bron dichtbij het onderzoek hebben de twee vondsten niets met elkaar te maken.