Volledig scherm
Donald Trump. © EPA

Trump aangewezen op Hooggerechtshof in getouwtrek over belastingdocumenten

De Amerikaanse president Donald Trump stapt naar het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het Huis van Afgevaardigden inzage krijgt in zijn financiën. Woensdag leed de president opnieuw een nederlaag bij het lagere Hof van Beroep in Washington, waar een verzoek om de zaak te seponeren werd afgewezen.

Vorige maand hield het Hof van Beroep al een uitspraak van een lagere rechtbank in stand. Daarin wordt het Huis van Afgevaardigden dat de financiële gegevens wil inzien in het gelijk gesteld. Trumps advocaat Jay Sekulow zei dat hij de uitspraak gaat aanvechten bij het Hooggerechtshof.

Het door de Democraten geleide Huis van Afgevaardigden heeft eerder dit jaar Trumps accountantskantoor Mazars LLP een dagvaarding gestuurd. Daarin wordt gevraagd naar de financiële gegevens van de president over de afgelopen acht jaar. Die zijn volgens het Huis nodig om te bepalen of de president zich aan de wet heeft gehouden en of de regels moeten worden aangescherpt. 

Trump vond deze dagvaarding onrechtmatig, maar daar ging het Hof van Beroep niet in mee. Volgens de president is er geen gegronde reden is voor de inzage in zijn financiële handel en wandel. Democraten zijn op zoek zijn naar een politiek instrument om tegen Trump te gebruiken tijdens het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure en in de aanloop naar de verkiezingen van 2020, aldus de president.