Trump arriveert in Vietnam voor tweede top met Kim Jong-un

videoDe Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen in Vietnam. Hij houdt daar zijn tweede top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die eerder al per trein arriveerde.

De leiders hadden vorig jaar hun eerste historische topontmoeting in Singapore. Ze spreken elkaar woensdag en donderdag opnieuw. De Amerikanen willen dat de Noord-Koreanen hun atoomprogramma ontmantelen, terwijl Noord-Korea wil dat de internationale sancties worden opgeheven.

Volledig scherm
Donald Trump © AFP

Trump benadrukte zondag nog dat hij Noord-Korea niet wil opjagen. Hij zei het belangrijker te vinden dat het stalinistisch bestuurde land geen wapentesten uitvoert. ,,Ik wil niemand opjagen. Ik wil gewoon geen testen. Als er geen testen plaatsvinden, zijn we blij'', zei de Amerikaanse president.

Noord-Korea voerde in september 2017 voor het laatst een nucleaire test uit. Twee maanden later volgde de laatste test van een intercontinentale ballistische raket.

China roept zowel Trump als Kim Jong-un op om elkaar tegemoet te komen bij hun tweede topoverleg, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Beide partijen zouden elkaar ‘halverwege moeten ontmoeten en oog moeten hebben voor de redelijke zorgen die over en weer leven’. China zegt te hopen dat tijdens het overleg belangrijke stappen gezet kunnen worden naar vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
Kim Jong-un (links) vanuit een auto nadat hij met de trein was gearriveerd © AP