Volledig scherm
Donald Trump. © REUTERS

Trump bedreigt Iran met 52 aanvallen: ‘Wij hebben voor twee biljoen aan gloednieuw materiaal’

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Iran op Twitter om geen wraak te nemen voor het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Mocht Iran dat toch doen, dan volgen direct tegenaanvallen. Het Iraanse leger reageert tegenover persbureau AFP dat ze ‘twijfels hebben of Trump de moed heeft om de bedreigingen uit te voeren'. 

,,Laat dit een waarschuwing zijn dat als Iran Amerikanen aanvalt, we 52 Iraanse locaties in het vizier hebben. Sommige daarvan zijn erg belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. We zullen snel en hard toeslaan. De VS willen geen dreigementen meer", aldus Trump, die ook de hoogste baas is van het leger.

De president noemt Soleimani ‘hun terroristische leider’. ,,Hij had net een Amerikaan gedood en veel anderen verwond. Ook was hij bezig met het voorbereiden van een aanval op onze ambassade", zegt Trump op Twitter.
Trump koppelt het aantal locaties aan het aantal Amerikaanse gijzelaars (ook 52) die bijna 15 maanden door Iran werden vastgehouden nadat demonstranten in 1979 in Teheran de Amerikaanse ambassade hadden overmeesterd.

De democratische presidentskandidaat Joe Biden, die op dit moment campagne voert in Iowa, liet gisteren in een reactie weten dat hij zich afvroeg of Trump alleen handelde of met steun van zijn bondgenoten. ,,We hebben geen idee - ik heb geen idee - of hij een plan heeft”, vertelde de voormalige vice-president gisteravond aan verslaggevers. ,,Maar als hij zulke verklaringen aflegt, dan lijkt het mij  dat hij op eigen kracht op een twitterstorm begint. Wat hij doet is ongelooflijk gevaarlijk en onverantwoordelijk.”

Ook vanuit Iran komen de eerste reacties op de uitspraken van Trump. Volgens minister Mohammad Javad Azari-Jahromi  is Trump een ‘terrorist een maatpak die een hekel heeft aan cultuur’. Op Twitter schrijft hij: ‘Trump zal snel weten dat niemand de Iraanse natie en de Iraanse cultuur kan verslaan.’ Het Iraanse leger reageert tegenover persbureau AFP dat ze ‘twijfels hebben of Trump wel de moed heeft om de bedreigingen uit te voeren’. 

Twee biljoen

Ook schrijft de Amerikaanse president op Twitter dat de Verenigde Staten recentelijk twee biljoen dollar heeft uitgegeven aan militair materiaal. ‘Als Iran een Amerikaanse basis of een andere Amerikaan aanvalt, dan sturen wij wat van die gloednieuwe mooie apparatuur hun kant op ... zonder aarzeling!’. 

Drie dagen nationale rouw

De Iraanse Soleimani kwam vrijdag na een Amerikaanse raketaanval in Bagdad om het leven. Hij was de rechterhand van de hoogste geestelijke van Iran, ayatollah Ali Khamenei. Het lichaam van de gedode Iraanse generaal is vandaag aangekomen in Iran. Dat meldt de Iraanse staatsomroep IRIB. Zijn lichaam is vanuit Irak naar de zuidwestelijke stad Ahvaz gevlogen. In Ahvaz zijn vandaag ook al de eerste herdenkingsbijeenkomsten begonnen. Volgens IRIB liepen duizenden mensen in zwarte rouwkleding door de stad.

Soleiman wordt dinsdag in zijn geboorteplaats Kerman begraven. Iran heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Protesten

Ondertussen wordt in verschillende Amerikaanse plaatsen geprotesteerd tegen de uitspraken en dreigementen van Trump. Onder meer in Seattle gingen mensen de straat op. 

Bekijk hieronder al onze video's over het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten. Lees alle artikelen in ons dossier

Volledig scherm
Een demonstrant in Seattle draagt een bordje met daarop ‘Geen oorlog in Iran!’ © Getty Images
Volledig scherm
Demonstranten in Seattle. © AFP
  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.