Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania zijn vrijdagavond gearriveerd in Parijs voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, honderd jaar geleden. © AP

Trump begint bezoek Parijs met uithaal naar Macron

De Amerikaanse president Donald Trump brengt dit weekend een bezoek aan Parijs, voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Maar zijn vliegtuig was nog maar net geland in de Franse hoofdstad, of Trump haalde al uit naar zijn gastheer, de Franse president Emmanuel Macron. Diens voorstel om een eigen Europees leger op te richten, noemde Trump op Twitter ‘zeer beledigend’.

Hij riep de Europeanen op om liever hun bijdrage voor de NAVO te betalen. Die instelling wordt nu vooral door de VS gesubsidieerd, aldus de Amerikaanse president.

Met zijn tweet verwijst Trump naar verklaringen van Macron eerder deze week. De Franse president riep Europa op om zich te bewapenen tegen Rusland en een eigen leger op te richten. Europa mag voor zijn veiligheid niet alleen op de VS vertrouwen, klonk het. Macron zei te geloven in een ‘sterk en soeverein Europa’.

De twee staatshoofden zien elkaar zaterdagochtend op het Elysée. Zondag vindt er bij de Arc de Triomphe in Parijs een ceremonie plaats waarbij zestig regeringsleiders aanwezig zullen zijn.