Volledig scherm
Donald Trump senior en zijn zoon Donald junior tijdens de verkiezingscampagne voordat senior gekozen werd tot president van de Verenigde Staten. © Reuters

Trump bekent: zoon zocht vuil over Clinton

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst toegegeven dat zijn zoon Donald in 2016 op zoek was naar belastende informatie over Hillary Clinton tijdens de ontmoeting met een Russische advocate. ,,Het was compleet legaal en gebeurt altijd in politieke campagnes", aldus Trump vandaag op Twitter.

De president ontkende dat hij met dit statement kwam vanwege berichten in de Washington Post en op CNN dat hij bang is dat zijn zoon in ,, juridische problemen'' verkeert.

Trump heeft steeds gezegd dat de ontmoeting tussen Donald junior en de Russische advocate Natalia Veselnitskaja ging over het adopteren van Russische kinderen door Amerikanen. Ook heeft hij altijd volgehouden pas veel later te hebben gehoord over de bijeenkomst in de Trump Tower, die plaatsvond in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016.

Trump junior en anderen beweerden al langer dat de ontmoeting bedoeld was om ,,vuil te vinden'' over politieke tegenstanders. Vorige maand reageerde de president nog boos op de bewering dat hij vooraf was geïnformeerd over de omstreden ontmoeting van zijn zoon en Veselnitskaja.

Advocaat

Trumps voormalige advocaat Michael Cohen beweerde al dat zijn ex-cliënt wel degelijk op de hoogte was van een omstreden ontmoeting die zijn zoon Donald Trump jr. had met een aantal Russen, in de Trump Tower in 2016. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN vorige week op basis van anonieme bronnen.

Volgens CNN gaf Trump persoonlijk toestemming voor de ontmoeting met de Russen. Cohen was daarbij aanwezig, maar hij heeft geen hard bewijs die zijn bewering ondersteunt. Volgens de bronnen is hij bereid een verklaring hierover af te geven tegenover aanklager Robert Mueller, die de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt.

  1. Wachten op een teken van IS: lokale moslimgroep te klein voor zo'n grote ravage
    PREMIUM

    Wachten op een teken van IS: lokale moslim­groep te klein voor zo'n grote ravage

    De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend. Een groep die eerder al getracht zou hebben om een aanslag te plegen en waarvoor de autoriteiten pas nog uitdrukkelijk werden gewaarschuwd. Maar niemand vermoedde dat ze terreur van deze omvang kon plegen — en eigenlijk wacht iedereen op een bewijs dat ook IS erachter zat.