Trump betaalt fastfood-feestje uit eigen zak door shutdown

VideoEen deel van de Amerikaanse begroting is geblokkeerd door onenigheid over de bouw van een muur aan de grens met Mexico - de zogenaamde ‘shutdown’ - en dus heeft de Amerikaanse president Donald Trump het fastfood-feestje voor het American football-team van de Clemson University op het Witte Huis uit eigen zak betaald. 

Volgens Trump, zelf een groot liefhebber van fastfood, werden er pizza's, driehonderd hamburgers en massa's frieten besteld voor het team dat vorige week nationaal kampioen werd van de College teams. Op een foto is een glunderende president te zien, achter de stapels bestellingen van McDonald’s, Burger King en Wendy’s. Een voorkeur voor een van de ketens heeft Trump naar eigen zeggen niet, ‘als het maar Amerikaans is’.

De Amerikaanse president voor een tafel met het bestelde eten.
Volledig scherm
De Amerikaanse president voor een tafel met het bestelde eten. © AFP

Zelf betaald

Witte Huis-woordvoerster Sara Sanders tweette dat ‘de weigering van de Democraten om een compromis te bereiken over de grensbeveiliging, de president niet heeft tegengehouden om de kampioenen te ontvangen (...) Hij heeft zelf betaald voor het evenement, met enkele van Amerika’s fantastische fastfood-tenten als leverancier’.

De shutdown duurt al 24 dagen. De onderhandelingen zitten in een impasse.

Een voorkeur voor een bepaalde fastfoodketen heeft Trump naar eigen zeggen niet, "als het maar Amerikaans is”.
Volledig scherm
Een voorkeur voor een bepaalde fastfoodketen heeft Trump naar eigen zeggen niet, "als het maar Amerikaans is”. © AP
Fastfood in de eetzaal van het Witte Huis.
Volledig scherm
Fastfood in de eetzaal van het Witte Huis. © AP
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.