Volledig scherm
© REUTERS

Trump bevestigt: VS trekken zich terug uit kernwapenverdrag met Rusland uit 1987

President Donald Trump heeft zaterdag bevestigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit een verdrag over nucleaire wapens dat ze tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. Hij beschuldigt Moskou ervan het verdrag ‘al vele jaren’ te schenden.

,,Rusland respecteert het verdrag niet. We gaan het akkoord dus beëindigen”, verklaarde de Amerikaanse president tegen journalisten. Het verdrag in kwestie is het INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) over nucleaire wapens voor de middellange afstand. De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn Sovjet-ambtgenoot Mikhaïl Gorbatsjov ondertekenden het in 1987. 

Volgens de Amerikanen ontwikkelt Rusland een kruisraket voor de middellange afstand en schendt het land daarmee de bepalingen van het akkoord. ,,We gaan niet toestaan dat zij een kernwapenovereenkomst schenden en wapens maken die wij niet mogen maken. De Verenigde Staten gaan voortaan ‘dergelijke wapens ontwikkelen’, voegde Trump eraan toe. 

De president sluit zich daarmee aan bij de standpunten van zijn nationale veiligheidsadviseur, John Bolton, die al langer aandringt op een einde aan het akkoord. Bolton brengt zondag een bezoek aan Moskou om te spreken met zijn Russische tegenhanger, Nikolai Patrushe. Het is waarschijnlijk dat het kernwapenverdrag dan ook wordt besproken. 

Volgens de Russen trekken de VS zich terug uit het kernwapenverdrag vanwege een ‘droom’ om alleen de wereld te domineren. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd in een reactie op de verklaring van Trump. ‘Zal die realiteit worden? Neen’, zo zei de bron bij Buitenlandse Zaken tegen het officiële nieuwsagentschap RIA Novosti.

Deskundigen waarschuwen dat het Amerikaanse besluit kan leiden tot een nieuwe kernwapenwedloop tussen de VS en Rusland. 

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaanse vloot laat alle personeel testen
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, Amerikaan­se vloot laat alle personeel testen

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.