Volledig scherm
© REUTERS

Trump bevestigt: VS trekken zich terug uit kernwapenverdrag met Rusland uit 1987

President Donald Trump heeft zaterdag bevestigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit een verdrag over nucleaire wapens dat ze tijdens de Koude Oorlog sloten met Rusland. Hij beschuldigt Moskou ervan het verdrag ‘al vele jaren’ te schenden.

,,Rusland respecteert het verdrag niet. We gaan het akkoord dus beëindigen”, verklaarde de Amerikaanse president tegen journalisten. Het verdrag in kwestie is het INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) over nucleaire wapens voor de middellange afstand. De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan en zijn Sovjet-ambtgenoot Mikhaïl Gorbatsjov ondertekenden het in 1987. 

Volgens de Amerikanen ontwikkelt Rusland een kruisraket voor de middellange afstand en schendt het land daarmee de bepalingen van het akkoord. ,,We gaan niet toestaan dat zij een kernwapenovereenkomst schenden en wapens maken die wij niet mogen maken. De Verenigde Staten gaan voortaan ‘dergelijke wapens ontwikkelen’, voegde Trump eraan toe. 

De president sluit zich daarmee aan bij de standpunten van zijn nationale veiligheidsadviseur, John Bolton, die al langer aandringt op een einde aan het akkoord. Bolton brengt zondag een bezoek aan Moskou om te spreken met zijn Russische tegenhanger, Nikolai Patrushe. Het is waarschijnlijk dat het kernwapenverdrag dan ook wordt besproken. 

Volgens de Russen trekken de VS zich terug uit het kernwapenverdrag vanwege een ‘droom’ om alleen de wereld te domineren. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd in een reactie op de verklaring van Trump. ‘Zal die realiteit worden? Neen’, zo zei de bron bij Buitenlandse Zaken tegen het officiële nieuwsagentschap RIA Novosti.

Deskundigen waarschuwen dat het Amerikaanse besluit kan leiden tot een nieuwe kernwapenwedloop tussen de VS en Rusland. 

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.