Julian Assange vorige maand in de rechtbank
Volledig scherm
Julian Assange vorige maand in de rechtbank © REUTERS

‘Trump bood Assange gratie aan als hij betrokkenheid van Rusland bij hacken e-mails ontkende’

De Amerikaanse president Donald Trump zou Julian Assange gratie hebben aangeboden als hij zou verklaren dat Rusland niet achter het beruchte email-hack van de Democratische partij zat. Een republikeinse senator heeft Assange met dat aanbod bezocht toen hij in 2017 nog in de ambassade van Ecuador in Londen zat.

Dat heeft een van de advocaten van Assange vandaag in een rechtbank in Londen gezegd, zo meldt het Britse dagblad The Guardian. In die rechtbank begint volgende week de uitleveringszaak rond de oprichter van WikiLeaks. Amerika wil Assange hebben omdat hij betrokken was bij het onthullen van talloze geheime documenten van verschillende Amerikaanse overheidsinstellingen.

Hillary Clinton

WikiLeaks publiceerde in 2016 een grote hoeveelheid (interne) e-mails van de Democratische partij. De inhoud ervan was beschadigend voor de partij en voor de toenmalige presidentskandidaat Hillary Clinton. Zij nam het in 2016 op tegen de republikeinse kandidaat Donald Trump. Een theorie is dat Rusland, dat een voorkeur had voor Donald Trump, de Democratische partij hackte en die informatie doorspeelde aan WikiLeaks. 

Volgens The Guardian heeft Assanges advocaat Edward Fitzgerald vandaag in de rechtbank gesteld dat er bewijs is dat de Republikeinse senator Dana Rohrabacher Assange opzocht in augustus 2017. Assange verbleef toen nog in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Hij zat daar zeven jaar lang om arrestatie en uitlevering te voorkomen.

,,Rohrabacher is naar Assange toegegaan en heeft hem op instructies van de president gratie, of een andere ‘way out’, aangeboden als Assange zou zeggen dat Rusland niets van doen had met het lekken uit de Democratische partij", stelde de advocaat.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”