Volledig scherm
Amerikaanse President Donald Trump © AFP

Trump: Door het ontslag van 'mafketel' Comey sta ik niet meer onder druk

In gesprek met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Russische ambassadeur Sergei Kislyak heeft presidentTrump FBI-directeur James Comey een mafketel genoemd. Zijn ontslag zou volgens de president de druk waar hij onder stond hebben weggenomen. Dit meldt de New York Times vandaag.

Volledig scherm
Voormalig FBI-directeur James Comey © ANP

Een Amerikaanse ambtenaar vertelde dit aan de krant op basis van een verslag van de meeting tussen de president en de Russen in het Witte Huis. Volgens het document heeft Trump gezegd: ,,Ik heb net de directeur van de FBI ontslagen. Hij was gek, echt een mafketel. Ik stond onder grote druk vanwege Rusland, maar die is nu weggenomen." Ook zei hij dat er geen onderzoek naar hem gaande was.

Op 10 mei bezochten de Russen het Witte Huis. Dit was een dag nadat Trump de FBI-directeur had ontslagen. Trumps opmerkingen die in het verslag genoemd worden, bevestigen het vermoeden dat de president Comey ontsloeg vanwege het FBI-onderzoek naar bemoeienis van Rusland met Trumps verkiezingscampagne. 

Na het ontslag verklaarden Trumps medewerkers dat Comey's aanpak van de gelekte e-mails van Clinton hem de das omdeed. Later zei Trump in een TV-interview echter dat het onderzoek naar zijn banden met Rusland een rol hebben gespeeld bij het ontslag. 

De New York Times meldt dat het document aan hen werd voorgelezen door een ambtenaar en dat anderen de echtheid ervan hebben bevestigd. Het document zou zijn verspreid onder medewerkers van het Witte Huis als het officiële verslag van de ontmoeting. 

Comey zal binnenkort getuigen voor een speciale commissie van de Amerikaanse senaat, die onderzoek doet naar de Russische inmenging tijdens de verkiezingen en de banden tussen Trump en Rusland. 

Belemmering rechtsgang

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, heeft het verslag niet ontkend. Hij zei dat Comey de diplomatieke relatie tussen de president en Rusland onnodig onder druk zette. 

Zowel democraten als enkele republikeinen beschuldigen Trump ervan de rechtsgang te hebben belemmerd door Comey te ontslaan. 

De meeting met de Russen riep eerder deze week al verbazing op, toen bleek dat Trump topgeheime informatie met zijn gasten zou hebben gedeeld. Hij vertelde over de 'geweldige inlichtingen' die hij kreeg over Islamitische Staat van geheime bronnen. Dit zou de bron in gevaar brengen en bondgenoten ervan kunnen weerhouden om in de toekomst geheime informatie met de Verenigde Staten te delen.