Volledig scherm
Archieffoto © EPA

Trump dreigt Rusland en China met uitbouw kernwapens

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Rusland en China ermee gedreigd dat hij het kernwapenarsenaal wil gaan uitbreiden. Vlak voordat hij maandag naar Texas zou afreizen voor een campagnemeeting, zei Trump in het Witte Huis dat de dreiging ‘China betreft, en Rusland, en al wie dit spel wil spelen’. ,,Met mij kun je dit spel niet spelen.”

Trump herhaalde dat de VS zich wil terugtrekken uit het INF-kernverdrag met Rusland. Staatshoofden Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov ondertekenden het verdrag in 1987 tijdens de Koude Oorlog. ,,Ik beëindig het akkoord, omdat het niet wordt nageleefd”, zei Trump, wijzend naar de Russen. Ook China bouwt volgens Trump ongehinderd aan nucleaire wapens. Zij hebben het verdrag nooit getekend.

De president zei nu zelf ook het kernwapenarsenaal in de VS te zullen uitbouwen tot de andere landen ‘tot inkeer zullen komen’. ,,Als ze dat doen, zullen we allemaal slim zijn en er allemaal mee stoppen. En niet alleen stoppen, maar ook weer afbouwen, wat ik het liefste zou doen.”

,,Maar tot die tijd zullen we het gaan uitbouwen. Wij hebben veel meer geld dan elk ander land”, aldus Trump. De Verenigde Staten gaven in 2017 610 miljard dollar uit aan defensie.

Rusland zit ook niet stil

Rusland zal overigens niet stil blijven zitten na de dreigementen van Amerika. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zal Rusland zich genoodzaakt zien vergelijkbare ‘militair-technische’ stappen te zetten. ,,Zulke maatregelen maken de wereld gevaarlijker”, zei hij vandaag. ,,Als de VS dergelijke wapensystemen gaat ontwikkelen, moet Rusland ook handelen om het evenwicht in dit deel van de wereld te herstellen.”

Voor de EU is het INF ‘cruciaal voor de Europese en mondiale veiligheid’, aldus een woordvoerster van buitenlandchef Federica Mogherini. De EU hoopt dat beide landen na een ‘constructieve dialoog’ het verdrag alsnog in stand zullen houden. ,,Het INF is een van de hoekstenen van de Europese veiligheidsarchitectuur”, aldus de woordvoerster. Dankzij dit verdrag zijn volgens haar aantoonbaar bijna 3000 raketten vernietigd, waarvan een deel met nucleaire lading.

Voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov reageerde vol onbegrip op het Amerikaanse voornemen om zich uit het historische kernwapenverdrag te trekken. ,,Uit het INF stappen is een vergissing. Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?’’, aldus de inmiddels 87-jarige Gorbatsjov tegenover het persbureau Interfax. 

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.