Volledig scherm
Archieffoto © EPA

Trump dreigt Rusland en China met uitbouw kernwapens

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Rusland en China ermee gedreigd dat hij het kernwapenarsenaal wil gaan uitbreiden. Vlak voordat hij maandag naar Texas zou afreizen voor een campagnemeeting, zei Trump in het Witte Huis dat de dreiging ‘China betreft, en Rusland, en al wie dit spel wil spelen’. ,,Met mij kun je dit spel niet spelen.”

Trump herhaalde dat de VS zich wil terugtrekken uit het INF-kernverdrag met Rusland. Staatshoofden Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov ondertekenden het verdrag in 1987 tijdens de Koude Oorlog. ,,Ik beëindig het akkoord, omdat het niet wordt nageleefd”, zei Trump, wijzend naar de Russen. Ook China bouwt volgens Trump ongehinderd aan nucleaire wapens. Zij hebben het verdrag nooit getekend.

De president zei nu zelf ook het kernwapenarsenaal in de VS te zullen uitbouwen tot de andere landen ‘tot inkeer zullen komen’. ,,Als ze dat doen, zullen we allemaal slim zijn en er allemaal mee stoppen. En niet alleen stoppen, maar ook weer afbouwen, wat ik het liefste zou doen.”

,,Maar tot die tijd zullen we het gaan uitbouwen. Wij hebben veel meer geld dan elk ander land”, aldus Trump. De Verenigde Staten gaven in 2017 610 miljard dollar uit aan defensie.

Rusland zit ook niet stil

Rusland zal overigens niet stil blijven zitten na de dreigementen van Amerika. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zal Rusland zich genoodzaakt zien vergelijkbare ‘militair-technische’ stappen te zetten. ,,Zulke maatregelen maken de wereld gevaarlijker”, zei hij vandaag. ,,Als de VS dergelijke wapensystemen gaat ontwikkelen, moet Rusland ook handelen om het evenwicht in dit deel van de wereld te herstellen.”

Voor de EU is het INF ‘cruciaal voor de Europese en mondiale veiligheid’, aldus een woordvoerster van buitenlandchef Federica Mogherini. De EU hoopt dat beide landen na een ‘constructieve dialoog’ het verdrag alsnog in stand zullen houden. ,,Het INF is een van de hoekstenen van de Europese veiligheidsarchitectuur”, aldus de woordvoerster. Dankzij dit verdrag zijn volgens haar aantoonbaar bijna 3000 raketten vernietigd, waarvan een deel met nucleaire lading.

Voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov reageerde vol onbegrip op het Amerikaanse voornemen om zich uit het historische kernwapenverdrag te trekken. ,,Uit het INF stappen is een vergissing. Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?’’, aldus de inmiddels 87-jarige Gorbatsjov tegenover het persbureau Interfax. 

 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM
  reportage

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.