‘Trump dreigt shutdown nog maanden of zelfs jaren te laten duren’

VideoDe Amerikaanse president Donald Trump heeft in een gesprek met de Democratische fractieleiders gedreigd de overheid ,,nog voor maanden of zelfs jaren dicht te houden” als hij geen extra miljarden krijgt voor de grensmuur met Mexico. 

Dat zei eerst Chuck Schumer, Senaatsfractieleider van de Democraten, na afloop van een nieuwe vruchteloze vergadering met de president over de shutdown. Trump bevestigde de uitspraak later zelf: ,,Ja, dat heb ik zeer zeker gezegd.” Hij overweegt bovendien de nationale noodtoestand uit te roepen als hij zijn zin niet krijgt. ,,We kunnen het doen. Ik heb het niet gedaan. Maar ik kan het doen.’’

Schumer zat vanavond samen met zijn partijgenote Nancy Pelosi, de nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, samen in het Witte Huis om opnieuw met Trump te spreken over de shutdown. Volgens Pelosi was het een lang en ,,soms controversieel” gesprek, maar zonder resultaat. 

Volgens Schumer hebben hij en Pelosi er op aangedrongen de overheid voorlopig te openen en ondertussen verder te onderhandelen. ,,We krijgen dit echt niet opgelost zolang de overheid op slot zit, en dat hebben we hem ook duidelijk gemaakt.”

Quote

We krijgen dit echt niet opgelost zolang de overheid op slot zit

Chuck Schumer, Senaatsfractieleider Democraten
Volledig scherm
Chuck Schumer (midden) en Nancy Pelosi (rechts) verlaten het Witte Huis na weer een vruchteloos overleg. © AP
Volledig scherm
Senaatsfractievoorzitter namens de Democraten, Chuck Schumer. © EPA

,,Maar daar verzette hij zich tegen”, ging Schumer verder over wat de reactie van de president zou zijn geweest. ,,Hij zei zelf dat hij de overheid voor een hele lange tijd gesloten zou houden, voor maanden of zelfs voor jaren.”

Trump zelf gaf ook een verklaring na afloop van de gesprekken. Volgens hem was het ,,een zeer, zeer productief gesprek” en is er volgens hem wel degelijk ,,veel vooruitgang” geboekt. Hij zei dat dit weekend een groep zal vergaderen om te ,,bepalen wat we aan de grens gaan doen”. De president zei niet wie tot die groep behoren.

Noodtoestand

Bovendien voegde Trump er nog aan toe dat hij serieus overweegt de nationale noodtoestand uit te roepen in de Verenigde Staten om zo de muur te kunnen bouwen. Onder zo’n noodtoestand krijgt de Amerikaanse president meer bevoegdheden en kan Trump gemakkelijker zelf beslissen naar welke overheidsprogramma’s geld moet gaan, zonder tussenkomst van het Congres.

Journalisten vroegen Trump of hij trots is op de shutdown. ,,Ik ben heel trots dat ik doe wat ik doe”, reageerde hij. ,,Ik noem het geen shutdown. Ik noem het doen wat je moet doen voor het belang en de veiligheid van ons land. Je kan het de Schumer- of Pelosi- of Trump-shutdown noemen, dat maakt voor mij niets uit. Het zijn maar woorden.”

Volledig scherm
Donald Trump in zijn persconferentie na het overleg met de Democraten. © AFP

Shutdown

De gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid is ondertussen zijn derde week in gegaan. Tal van overheidsdiensten zijn gesloten en honderdduizenden ambtenaren zitten thuis of doen enkel noodzakelijk werk zonder betaald te worden omdat er nog altijd geen begroting voor het nieuwe jaar is.

Reden is dat president Trump vijf miljard dollar extra vraagt voor de muur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Volgens hem is de muur nodig om de stroom illegale immigranten en drugssmokkel tegen te houden. De Democraten, die sinds gisteren de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, weigeren dat categoriek. Zij keurden gisteren twee voorstellen goed om de overheidsdiensten opnieuw te openen, maar Trump weigert die de ondertekenen. Hij zegt dat hij geen begroting zal steunen om de overheid volledig te financieren, totdat er geld voor de muur is vrijgemaakt. Ondertussen blijft de overheid op slot. 

In het filmpje hieronder legt VS-correspondent Karlijn van Houwelingen uit wat een shutdown is en wat de huidige shutdown inhoudt: