Volledig scherm
© Photo News

Trump: Duitsland wordt volledig door Rusland gecontroleerd

De Amerikaanse president Donald Trump landde gisteravond in Brussel voor de Navo-top. De top is nog maar net begonnen, maar Trump heeft nu al scherp uitgehaald naar Duitsland. ,,Duitsland wordt volledig door Rusland gecontroleerd. Het land is een gevangene van Rusland."

Trump vindt het idioot dat Duitsland zo nauw samenwerkt met Rusland bij de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream 2, maar ondertussen wel wordt beschermd door de VS. ,,Bijna 70 procent van het gas in Duitsland zal zijn gecontroleerd door Rusland", aldus Trump. ,,Zeg het maar, is dat gepast? Wij beschermen Duitsland, en Frankrijk en al die landen. En dan maken die landen een pijplijndeal met Rusland waarvoor ze miljarden betalen." 

De pijplijn krijgt ook kritiek van de Europese Commissie en landen als Polen. Duitsland stelt dat het een commercieel project is. Navo-chef Stoltenberg vindt dat er geen rol voor de Navo is weggelegd als het gaat om Nord Stream.

Eerlijk deel 

President Trump roept al lang dat de Navo-partners een eerlijk deel aan de begroting moeten bijdragen. Donald Tusk antwoordde daarop namens de EU-landen dat Trump hiermee op moest houden, want Europa geeft nog altijd meer geld uit aan defensie dan Rusland, de belangrijkste vijand. 

Donald Tusk on Twitter

Dear @realDonaldTrump. US doesn't have and won't have a better ally than EU. We spend on defense much more than Russia and as much as China.

De leiders van alle 29 Navo-landen zijn samengekomen in Brussel voor een top, die twee dagen gaat duren. Om 13.15 uur worden ze begroet door Navo-topman Jens Stoltenberg, waarna een groepsfoto gemaakt wordt, gevolgd door de openingsceremonie. 

De eerste en belangrijkste werksessie begint om 14.30 uur. De leiders zullen instemmen met versnelling van het militaire reactievermogen, verhoging van de paraatheid van de troepen en het bevorderen van een 'militaire snelweg' door Europa. Twee nieuwe commandocentra in de VS en Duitsland krijgen groen licht.