Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump (links) en de Britse premier Boris Johnson tijdens een ontmoeting in Londen in december vorig jaar. © EPA

Trump en Johnson praten over beveiligen communicatienetwerk

De Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump hebben gesproken over het beveiligen van communicatienetwerken. Het Witte Huis meldt dat de leiders het hebben gehad over het samenwerken in de telecombeveiliging.

Het Verenigd Koninkrijk neemt waarschijnlijk nog deze maand een beslissing over het gebruik van Huawei-technologie voor het 5G-netwerk. Washington is bang dat een keuze voor de Chinese telecomreus een risico vormt voor geheime informatie van de Britten. De VS denkt dat Huawei door China wordt gebruikt om te spioneren en maakt daarom zelf geen gebruik van de kennis en apparatuur van het Chinese bedrijf. Huawei ontkent dat het zich bezighoudt met spionage. 

De verkoop van telefoons van het Chinese merk is in veel landen ook aan banden gelegd. Het Verenigd Koninkrijk geeft Huawei waarschijnlijk wel een rol in het opzetten van het 5G-netwerk. Daarmee slaan ze het Amerikaanse advies om dat niet te doen, in de wind.