Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump zat vorig jaar in Singapore voor het eerst tegenover de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. © AFP

Trump en Kim willen eind februari nieuwe top

De Amerikaanse president Donald Trump heeft eind februari opnieuw een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Waar dat gaat gebeuren wordt later bekendgemaakt, liet het Witte Huis weten.

Trump sprak vandaag anderhalf uur met de Noord-Koreaanse afgezant Kim Yong-chol, voormalig hoofd van de geheime dienst in Pyongyang, over de ontmanteling van kernwapens en over een volgende top. Voordat Kim Yong-chol aanschoof bij Trump voerde hij over dezelfde onderwerpen overleg met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Deze noemde het een ‘goede discussie’. De Amerikaanse zaakgelastigde voor Noord-Korea Stephen Biegun was daarbij ook aanwezig. 

Tegelijk met het bezoek in Washington werd in de media melding gemaakt van gesprekken op hoog diplomatiek niveau tussen de VS en Noord-Korea in Zweden. Onderminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui kwam vandaag aan in Stockholm. Biegun zal vermoedelijk zo snel mogelijk volgen. Gastvrouw is de Zweedse buitenlandminister Margot Wallström.

Niets concreets

De Amerikaanse president zat vorig jaar in Singapore voor het eerst tegenover Kim Jong-un. De eerste handdruk tussen Kim en Trump was spectaculair, maar leverde niets concreets op. Beide partijen wachten op een concessie van de ander. Noord-Korea eist dat de sancties worden verzacht dan wel ingetrokken. Als dat niet gebeurt, dreigde Kim in zijn nieuwjaarsrede, zal dat ‘grote gevolgen’ hebben. De VS eisen dat Noord-Korea meer gegevens vrijgeeft over zijn kernwapenprogramma en ontmanteling ervan.