Volledig scherm
Vicepresident Mike Pence onthulde in het Pentagon meer details over de Space Force. © AFP

Trump en Pence hebben miljarden over om 'heelal te domineren'

In een poging het heelal te 'domineren' willen de Verenigde Staten in 2020 hun Space Force operationeel hebben. Dit zesde, buitenaardse onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten is een diep gekoesterde wens van president Donald Trump.

Vice President Mike Pence on Twitter

@POTUS' highest priority is the safety & security of the American people. And while too often previous administrations all but neglected the growing security threats emerging in space, @POTUS stated clearly that space is "a war-fighting domain, just like the land, air & sea." https://t.co/t6UunHsaYr

Zijn vice-president Mike Pence lanceerde vandaag in het Pentagon een ambitieus plan voor deze ruimtetroepen, waar nog wel voldoende politieke steun voor moet komen.

Pence stelde dat de tijd gekomen is om het idee voor dit legeronderdeel te realiseren. Dat wordt in principe een zelfstandige tak naast luchtmacht, landmacht, marine, korps mariniers en kustwacht.

De vice-president refereerde aan de toespraak die Trump vorig jaar hield bij zijn inauguratie als president. Daarin kondigde hij aan de geheimen van de ruimte te zullen ontsluiten.

Amerikaanse dominantie

Volledig scherm
© REUTERS

,,Alleen Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte is niet genoeg, we moeten in de ruimte Amerikaanse dominantie hebben. En daar gaan we dus voor zorgen. Vrede komt alleen tot stand door macht. In het heelal zullen de VS de komende jaren die macht worden'', zei Pence. 

De regering zal het Congres vragen 8 miljard dollar extra ter beschikking te stellen voor de uitvoering van een programma voor vijf jaar. Pence benadrukte de noodzaak ervan door te wijzen op de dreiging uit Rusland en China, die ruimtewapens hebben en ontwikkelen. Trump reageerde via Twitter: ,,Space Force all the way!''

Donald J. Trump on Twitter

Space Force all the way!