Trump geeft ‘Nederlandse’ Conan die IS-leider opspoorde een medaille: ‘Het is een eer’

videoDonald Trump heeft vandaag de Mechelse herder gehuldigd die in oktober een belangrijke rol speelde bij de uitschakeling van IS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi. Conan, die in Nederland werd getraind, is volgens de Amerikaanse president nu ‘waarschijnlijk de beroemdste hond ter wereld’.

,,We zijn erg vereerd om Conan hier te mogen huldigen’’, sprak Trump staand voor het Witte Huis de pers toe. ,,We hebben hem een certificaat en een medaille gegeven, die we hier in het Witte Huis ergens een mooi plekje zullen geven.’’

De president gaf aan dat het aanvankelijk het idee was Conan een muilkorf om te doen tijdens de presentatie voor de pers. Maar volgens Trump werd besloten dat niet te doen omdat het de hond wellicht in aanvalsmodus zou brengen. ,,Hij is niet in een slecht humeur vandaag”, aldus de Amerikaan tegen de tientallen aanwezige verslaggevers, cameramannen en leden van tv-ploegen. ,,Dus jullie zijn veilig.”

Hij vertelde dat hij leden van de Amerikaanse speciale troepen had gevraagd of een ongewapende man een kans zou maken tegen Conan. ,,Hun antwoord was ‘nee’.’’ 

Vice-president Mike Pence toonde zich tijdens de ceremonie een echte hondenvriend, blijkt uit foto’s. Hij keek de hond glimlachend aan toen deze zijn poot omhoog stak en aaide hem meerdere keren vriendelijk over zijn kop. ,,Conan is echt een held’’, aldus Pence. 

Volledig scherm
Van links naar rechts: President Donald J. Trump, vice-president Mike Pence, Conan en zijn begeleider en First Lady Melania Trump © AFP

Gewond

Volledig scherm
Conan bij de ceremonie voor het Witte Huis. © EPA
Volledig scherm
© AFP

De Mechelse herder raakte eind oktober gewond toen hij tijdens een militaire missie in het noorden van Syrië IS-leider al-Baghdadi op de hielen zat. De man werd in het nauw gedreven in een tunnel en blies zichzelf vervolgens op. Daarbij kwamen ook twee kinderen om het leven die bij al-Baghdadi in de tunnel waren. Snel daarna ging Conan echter weer aan het werk.

Toen Trump na de dood van de IS-leider een foto van de herdershond twitterde, herkende de Nederlandse hondentrainer Marco van Hoof het dier meteen. De trainer uit Best had de herder in het verleden onder zijn hoede. ,,Die heb ik toen hij een jaar oud was hier naartoe gehaald. Hoe lang hij hier precies zat, durf ik niet te zeggen”, vertelde Van Hoof. Hij legde uit dat het zogeheten DACH Police-Dogs and Services een soort tussenstation is. In Best wordt de trainingsbasis gelegd, vervolgens worden de honden geselecteerd, in het geval van Conan door een Amerikaanse politie-eenheid.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA