Volledig scherm
De Britse ambassadeur Kim Darroch, © AFP

Trump ‘geen fan’ van Britse ambassadeur die hem onbekwaam noemde

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag in Washington uitgehaald naar de Britse ambassadeur Kim Darroch die de regering van Trump in een reeks gelekte memo’s ‘onbeholpen en onbekwaam’ noemde.

,,De ambassadeur heeft het Verenigd Koninkrijk geen dienst bewezen. Dat kan ik je zeggen’', zei de president vlak voor zijn vertrek uit New Jersey naar Washington. ,,We zijn geen grote fans van die man. Ik kan dingen over hem zeggen, maar ik ga mij er niet druk om maken’', aldus Trump.

De Britse regering heeft gezegd dat het een formeel onderzoek start naar het lek. In een eerdere verklaring ontkende het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken de authenticiteit van de memo’s niet. Het ministerie stelde dat het Britse publiek ‘van onze ambassadeurs kan verwachten dat het een eerlijke, onverbloemde beoordeling geeft van de politieke situatie in hun landen’.

Onzekerheid

De memo’s van Darroch lekten uit via de Mail on Sunday. De ambassadeur schrijft er onder andere in dat president Donald Trump onzekerheid uitstraalt. Daarnaast raadt hij regeringsleden aan de nieuwsverhalen over de machtsstrijd in het Witte Huis te geloven, hoewel Trump die zelf altijd afdoet als fake news.

De ambassadeur zei verder niet te verwachten dat de situatie zich zal verbeteren.  ,,Wij geloven niet dat deze regering substantieel normaler zal worden, minder disfunctioneel, minder onvoorspelbaar, minder gaat ruziën en minder diplomatieke blunders zal maken.” Toch mogen de Britten Trump niet bij voorbaat afschrijven, omdat hij, aldus Darroch, al bijna heel zijn leven lang genoemd wordt in schandalen en daar telkens mee weg komt.

Een herverkiezing van Trump in 2020 sluit de Britse ambassadeur dan ook niet uit. In een memo van vorige maand schrijft hij dat Trumps trouwe aanhang even enthousiast is als in 2016 en dat zijn Republikeinse partij ‘vierkant achter hem staat’.