Volledig scherm
Donald Trump: Het maakt ons niets uit, we laten ons niet meer misbruiken © Getty Images

Trump: Geldkraan dicht voor landen die zich tegen Jeruzalem-besluit keren

De Amerikaanse president Trump dreigt de geldkraan dicht te draaien voor elk land dat zich achter een VN-resolutie stelt die zijn formele besluit om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen dwarsboomt. Trumps standpunt wordt vurig bestreden, door zowel Palestijnen als Israëliërs.

De VN stemt morgen, tijdens een zeldzame spoedvergadering, over een resolutie die Trumps controversiële besluit veroordeelt en lidstaten oproept hun ambassades niet uit Tel Aviv weg te halen. De bijzondere zitting wordt gehouden op verzoek van Arabische en moslimlanden

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki R. Haley liet in een brief aan de Veiligheidsraad weten dat Amerika in de gaten houdt wie voor de resolutie stemmen. ,,Al die landen nemen ons geld aan en stemmen dan tegen ons in de raad of de algemene vergadering’’, reageerde Trump.

'Het maakt ons niets uit'

,,Ze nemen honderden miljoenen dollars, zelfs miljarden dollars, aan en keren zich dan tegen ons. Mooi, we houden hun stemmen in de gaten. Laat ze maar tegen ons stemmen, dat bespaart ons heel veel. Het maakt ons niets uit’’, vervolgde de president aangebrand. ,,De mensen die hier leven, onze geweldige inwoners die houden van dit land, zijn het zat dat er misbruik van ons wordt gemaakt en we zullen ons niet langer laten gebruiken.’’

De New York Times vraagt zich af hoe Trump zijn dreigement gestand kan doen, omdat het ook betekent dat een aantal strategische bondgenoten zonder financiële steun komen te zitten. De VS heeft tussen 1948 en 2016 alleen Egypte al met zo’n 77 miljard dollar gesteund, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse congres.  

Arabische Liga

De Arabische Liga, een in 1945 opgerichte samenwerking van 22 Arabische landen , heeft de VS opgeroepen het presidentiële besluit terug te draaien. Vorige week noemde de Liga Trumps besluit 'een schending van het internationale recht'.

Het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zou voor geweld in de regio kunnen zorgen, menen de landen. Ze willen de VS met sancties onder druk zetten. ,,Te beginnen met diplomatieke en politieke maatregelen'', sprak de Palestijnse minister Riyad al-Maliki, die de Veiligheidsraad vroeg om zich in een resolutie uit te spreken.

De VS sprak in de Veiligheidsraad zijn veto uit over die resolutie, waarna de Palestijnen zich tot de Algemene Vergadering wendden.  Een stemming in de Algemene Vergadering is echter niet bindend, maar dient meer om de internationale meningen te peilen over bepaalde onderwerpen.

Lobby Israël

Israël is in reactie op het verzoek van de Liga bezig met een intensieve lobby onder bevriende naties, om hen te bewegen tegen de resolutie te stemmen, zo verklaarde een regeringswoordvoerder. De Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely zei dat haar land en de VS grote vooruitgang boeken bij het blokkeren van de resolutie.

,,We hebben een heel simpele boodschap: Jeruzalem is al drieduizend jaar de hoofdstad voor het Joodse volk en al bijna 70 jaar van Israël’’, sprak Hotovely tot verslaggevers. Israël zou ook Joodse organisaties in het buitenland hebben gevraagd te lobbyen bij hun regeringen. Welke landen Israël heeft benaderd, wilde de woordvoerder niet zeggen. 

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.