Trump: Harry & Meghan moeten zelf betalen voor hun beveiliging
De Verenigde Staten gaan niet betalen voor de beveiliging van de Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan. Dat meldt president Donald Trump op Twitter. Hij reageert daarmee op het nieuws dat dat het stel Canada verruilde voor Amerika.
Delen per e-mail
Trump begint zijn bericht netjes door te stellen dat hij een grote vriend en bewonderaar is van de Britse Koningin en van het Verenigd Koninkrijk. “Er werd gemeld dat Harry en Meghan , die het koninkrijk verlieten, permanent in Canada zouden verblijven. Nu hebben ze Canada verruild voor de Verenigde Staten. De VS zullen echter niet betalen voor hun beveiliging. Dat moeten ze zelf betalen!’’, schrijft de Amerikaanse president.
Amerikaanse media meldden donderdag dat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan het Canadese Vancouver Island hadden verruild voor Los Angeles aan de westkust van de Verenigde Staten. Dit vlak voor het sluiten van de grens tussen beide landen vanwege het coronavirus.
Harry en Meghan reageerden vanavond vrij snel op de tweet van Trump. “De hertog en hertogin van Sussex hebben geen plannen om de Amerikaanse regering om geld voor beveiliging te vragen. Er zijn privé-gefinancierde beveiligingsregelingen getroffen”, verklaarde een woordvoerder tegenover persbureau Reuters.
1,9 miljoen euro
De kosten die nodig zijn om de veiligheid van het paar te garanderen, worden geschat op zo’n 1,9 miljoen euro per jaar. De Canadese premier Justin Trudeau verzekerde het Britse koningshuis ervan dat Canada die kosten op zich zou nemen maar dat veroorzaakte een golf van verontwaardiging op sociale media. De algemene strekking: we vinden het prima als ze hier wonen, maar wij gaan er niet voor betalen! Eind januari tekenden ruim 80.000 Canadezen een petitie tegen het betalen van beveiliging voor het stel. De handtekeningen werden aangeboden aan Trudeau.
Uit onderzoek van Nanos op verzoek van televisiezender CTV bleek begin februari dat zo’n 77 procent van de Canadezen vindt dat de belastingbetaler niet hoeft op te draaien voor de veiligheid van de Britse prins en zijn echtgenote. De Canadezen willen vooral niet betalen omdat Harry en Meghan niet in Canada zijn als vertegenwoordigers van de Britse koningin. Koningin Elisabeth II is het officiële staatshoofd van Canada.
Breder netwerk
Of de beveiligingskosten een rol speelden bij de verhuizing naar de Verenigde Staten is niet bekend. Een bron verklaarde tegenover de showsite Page Six dat de verhuizing al wel gepland was, maar in een stroomversnelling kwam door de plannen van de Canadese premier Justin Trudeau voor het sluiten van de grens vanwege het coronavirus.
,,Deze verhuizing stond al een tijdje op de agenda. Canada was een prima tussenoplossing maar dat was niet de plek waar ze wilden blijven. In Los Angeles hebben ze een breder netwerk, zowel privé als zakelijk. Daarbij is Meghan er opgegroeid en wilde ze graag naar huis’’, zo citeert Page Six. ,,Ze hebben online naar huizen gezocht en starten binnenkort met sollicitaties voor hun beveiligingsteam. Meghan wil graag vanuit huis kunnen werken en wil ook hun vrienden thuis kunnen ontvangen.’’ Een bijkomende reden voor het vertrek naar Californië is dat ze het paar zo dichter bij Meghans moeder en Archies oma Doria Ragland woont.
De verhuizing volgde op het verse nieuws dat Meghan haar eerste baantje had bemachtigd sinds het paar besloot een stap terug te doen in de Britse koninklijke familie. Ze gaat een Disney-documentaire inspreken over olifanten.
Koninklijke titels
Harry en Meghan, die in mei 2018 trouwden op Windsor Castle, verrasten de wereld in januari met hun aankondiging dat ze afscheid namen van de koninklijke titels, geen officiële taken meer zouden vervullen namens het Britse koninklijk huis en financiële zelfstandigheid wilden bewerkstelligen. Vanaf 1 april maakt het paar geen gebruik meer van de aanspreektitel zijne/hare koninklijke hoogheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
video Belg gaat compleet door het lint in Aldi-filiaal omdat hij zijn favoriete appels niet kan vinden
In een Aldi-filiaal in het Vlaamse Veurne is een man door het lint gegaan omdat er... geen jonagoldappelen meer in de rekken bleken te liggen. In een filmpje, gemaakt door een andere klant, is te zien hoe het personeel het ene scheldwoord na het andere naar het hoofd krijgt. -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
Ondergrondse schuilplaats ontdekt bij Hamburg: mogelijk van terreurgroep RAF
In een bos vlakbij Hamburg hebben groenarbeiders een ondergrondse schuilplaats met een ingegraven vat ontdekt. In de ruimte bevonden zich spullen die mogelijk overblijfselen zijn van de voormalige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF), melden Duitse media. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt.
-
zurich ‘Boete tot wel 9000 euro voor Nederlandse (17) die met nepcoronatest vliegtuig in wilde’
Het Nederlandse meisje van 17 dat vorige week in Zwitserland werd opgepakt omdat ze haar quarantaine wilde ontvluchten met een nepcoronatest, moet zeer waarschijnlijk diep in de buidel tasten, meldt de openbaar aanklager van het Zwitserse jeugdstrafrecht aan deze nieuwssite. Op het negeren van de quarantainevoorschriften staat doorgaans een flinke geldboete tot maximaal 10.000 Zwitserse franc, omgerekend ruim 9000 euro. -
PREMIUM
Hoe een land met een miljard inwoners zijn vaccinatiecampagne aanpakt
In een gigantische logistieke operatie begint India vandaag aan het vaccineren van zijn 1,4 miljard inwoners. Om te beginnen moeten uiterlijk deze zomer 30 miljoen mensen in de zorg en 270 miljoen ouderen en kwetsbaren tegen corona zijn ingeënt. -
Australische man opgepakt na overval dierenasiel, wilde niet tien uur zonder kat
Een 44-jarige ex-militair is aangehouden nadat hij een dierenasiel in het Australische Melbourne had overvallen. De man kwam daar maandag binnen met een geweer en gekleed in een camouflage-uniform om zijn vermiste kat op te eisen.