Volledig scherm
Een olifant in het Hwange National Park in Zimbabwe. © AP

Trump heroverweegt plan voor import jachttrofeeën

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zijn plan herzien om de import van jachttrofeeën - bijvoorbeeld olifanten die door plezierjagers zijn gedood - in zijn land toe te staan. Trump twittert dat hij die beslissing uitstelt 'om alle feiten hieromtrent te bekijken en daarna een afgewogen beslissing te nemen'.

Hiermee zet Trump de deur op een kier om het plan van zijn eigen regering alsnog onderuit te halen. Amerikaanse media meldden eerder dat de regering Trump onlangs vergunningen begon uit te delen voor het importeren van gedode leeuwen en olifanten uit Zimbabwe en Zambia. Of de heroverweging van Trump alleen gaat over deze twee diersoorten, is niet bekend.

,,Het is goed dat de publieke verontwaardiging Trump ertoe heeft bewogen om het besluit te heroverwegen'', zegt een raadsman van het Amerikaanse Centrum voor Biodiversiteit. ,,Maar er is meer nodig dan een bericht op Twitter om plezierjagers ervan te weerhouden olifanten en leeuwen af te slachten.''

De Amerikaanse overheidsdienst Fish and Wildlife Service (FWS) is volgens Amerikaanse media vorige maand al begonnen met het goedkeuren van aanvragen om Afrikaanse leeuwentrofeeën in te voeren.

Volledig scherm
De neus van een olifant wordt opgezet. © Ton Koene

Plezierjacht

Trumps voorganger Barack Obama verbood de import van door plezierjacht gedode dieren. In 2012 kregen Trumps zonen Donald Jr. en Eric nog veel kritiek nadat foto’s waren opgedoken waarop ze poseren met een luipaard en een olifant die ze hadden doodgeschoten.

Zelfs binnen de Republikeinse partij van Trump ontstond weerstand tegen het toestaan van de import van doodgeschoten wilde dieren als jachttrofee. Laura Ingraham, een vooraanstaand gezicht van de Amerikaanse conservatieve nieuwszender Fox News, uitte openlijk kritiek op het besluit. Comédienne Ellen DeGeneres startte zelfs een campagne (#BeKindToElephants) om haar ongenoegen kenbaar te maken over het lot van wildtrofeeën.

  1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.