Volledig scherm
President Trump houdt duidelijke ondertekende veto op naar de pers. © REUTERS

Trump houdt noodtoestand bij grens Mexico overeind met veto

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst gebruikgemaakt van zijn vetorecht. Hij voorkomt zo dat het Congres de door hem uitgeroepen noodtoestand terugdraait in het grensgebied met Mexico.

Donald J. Trump on Twitter

I look forward to VETOING the just passed Democrat inspired Resolution which would OPEN BORDERS while increasing Crime, Drugs, and Trafficking in our Country. I thank all of the Strong Republicans who voted to support Border Security and our desperately needed WALL!

Volledig scherm
President Trump. © AFP

Trump krijgt via de noodtoestand buiten het Congres om toegang tot miljarden dollars voor de bouw van een grensmuur. Dat is een van zijn bekendste campagnebeloften. Volgens critici is helemaal geen sprake van een noodsituatie aan de grens en misbruikt de president zijn bevoegdheden.

Het Congres heeft Trump inmiddels teruggefloten. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde voor het intrekken van de noodtoestand. Ook meerdere partijgenoten van de president vielen hem af. Toch hoeft Trump zich weinig zorgen te maken.

Direct na de stemming liet de president via Twitter ‘uit te kijken naar het veto’en van het besluit’. Het Congres kan zijn veto weliswaar wegstemmen, maar dat vereist een tweederdemeerderheid. Die lijkt ook in het Huis, waar de Democraten de dienst uitmaken, te ontbreken. Niettemin kondigde voorzitter Nancy Pelosi aan op 26 maart een voorstel om Trumps veto terzijde te schuiven in stemming te brengen.

POLITICO on Twitter

As president, the protection of the nation is my highest duty," Trump said with cabinet members and "Angel Families" present. "To defend the safety and security of all Americans, I will be signing and issuing a formal veto of this reckless resolution" https://t.co/NRzHXNA79I https://t.co/WKqBHX4WWv

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.