Trump: ‘IS-leider al-Baghdadi stierf als een laffe hond’

videoIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is dood. Dat bevestigt de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een toespraak in het Witte Huis. Speciale eenheden voerden op zaterdag een operatie uit waarbij de leider van Islamitische Staat (IS) is omgekomen. Hij zou zichzelf hebben opgeblazen met een bomvest toen de eenheden het gebouw bestormden waar hij zich verborgen hield. ,,Hij stierf als een laffe hond, rennend en huilend”, aldus Trump. 

De terroristenleider kwam aan zijn einde nadat hij door Amerikaanse militairen in het nauw werd gedreven in een tunnel. Al-Baghdadi blies zichzelf ‘in paniek’ op. “ Trump: ,,Hij had drie van zijn kinderen met zich meegenomen. Hij leidde ze naar hun dood, want hij bracht zijn bomvest tot ontploffing en doodde daarmee zichzelf en de drie kinderen.’’ 

Volgens de Amerikaanse president kwam een groot aantal IS-strijders bij de operatie ook om. Elf andere kinderen van al-Baghdadi bleven ongedeerd en zijn door Amerikaanse militairen meegenomen. Er zouden geen Amerikaanse militairen zijn omgekomen. ,,Het ging perfect, alsof je naar een film keek’’, meende Trump.

Bijleveld: kop van de slang

Vanuit Nederland heeft minister van Defensie Ank Bijleveld al gereageerd op het nieuws. Volgens Bijleveld is met de dood van de IS-leider ‘de kop van de slang eraf’. 

Al-Baghdadi’s dood is ‘weer een mijlpaal in de strijd’ tegen IS, aldus Bijleveld, ‘waar onze mannen en vrouwen jarenlang een belangrijke bijdrage aan leverden’. De strijd tegen IS gaat door, ‘om terugkeer te voorkomen’.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemt de dood van Al-Baghdadi ‘goed nieuws voor de vele slachtoffers van hun terreur, maar ook voor de veiligheid van Europa en Nederland’. Maar, merkt Blok op, ‘de dreiging is nog niet voorbij. Daarom blijft Nederland bijdragen aan de strijd en aan gerechtigheid’.

Wereldleiders

Verschillende regeringsleiders hebben de VS gefeliciteerd met de succesvolle missie. ,,De dood van Baghdadi is een belangrijk moment in onze strijd tegen terrorisme, maar de strijd tegen het kwaad van IS is nog niet voorbij”, zei de Britse premier Boris Johnson op Twitter. ,,We zullen blijven samenwerken met onze partners om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de moorddadige, barbaarse activiteiten van IS.”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemde de dood van Bagdhadi een keerpunt in de strijd tegen terrorisme. Volgens Iran betekent het zeker niet het einde van IS en diens ideologie. ,,Jullie hebben net je eigen creatie gedood”, zei de minister van Informatie, die de dood van Baghdadi niet zo bijzonder vond.

Quote

Jullie hebben net je eigen creatie gedood

Minister van Informatie van Iran

Hoewel president Trump ook Rusland had bedankt in zijn toespraak, liet de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie weten geen betrouwbare informatie te hebben over de operatie van de Amerikanen of van de “zoveelste uitschakeling” van voormalig IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu feliciteerde president Trump met de indrukwekkende actie die heeft geleid tot de dood van de IS-leider. ,,Dit toont onze gedeelde motivatie, van de Verenigde Staten en alle vrije landen, in de strijd tegen terreurorganisaties en terreurstaten. Deze prestatie is een belangrijke mijlpaal, maar de rest van de campagne ligt nog voor ons.”

Hulp van Koerden en Turken

Bij de missie werd ook ‘gevoelige informatie’ buitgemaakt, onder meer over de organisatie van IS en de toekomstige plannen van de terreurgroep, aldus Trump. Het opsporen van al-Baghdadi is het resultaat van gezamenlijk inlichtingenwerk van de Koerdische Democratische Strijdkrachten (SDF), Turkije en de VS.

 De operatie had plaats in het noordwesten van Syrië in de provincie Idlib. Trump zou daarvoor ongeveer een week geleden toestemming hebben gegeven. De locatie die de speciale eenheden zijn binnengevallen, werd al weken in de gaten gehouden. 

Abu Bakr al-Baghdadi in 2014, tijdens zijn eerste en enige publieke optreden in Mosul.
Volledig scherm
Abu Bakr al-Baghdadi in 2014, tijdens zijn eerste en enige publieke optreden in Mosul. © Reuters

Opvallend

Dat al-Baghdadi zich in Idlib ophield, is  overigens opvallend. Het is het laatste grote rebellengebied in Syrië, maar wordt voornamelijk gecontroleerd door jihadisten van de groepering Hayat Tahrir al-Sham, gelinkt aan al-Qaida, een vijand van IS. Veel IS-deskundigen gingen ervan uit dat al-Baghdadi zich schuilhield in het grensgebied tussen Irak en Syrië.

Over de gevreesde terroristenleider die zichzelf ‘Kalief Ibrahim’ noemde, is overigens weinig bekend. De echte naam van al-Baghdadi is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri. Hij groeide op in Samarra, ten noorden van Bagdad, en is in 1971 geboren.

Bekijk hieronder een video van het complex waar al-Baghdadi zich verschanste.