Volledig scherm
PREMIUM
Niemand onderhandelt beter en slimmer dan Donald Trump, volgens Donald Trump. © AP

Trump kan goed deals sluiten, denkt hijzelf...

Trump gaat zijn gesprek met Kim Jong-un in als zelfbenoemd meesteronderhandelaar. Maar is hij wel echt zo goed?

Niet Donald Trump, maar Barbara Res deed het echte werk als de Trump Organization in de jaren 80 een miljoenenproject in New York van de grond probeerde te krijgen. ,,Maar hij moest de uiteindelijke deal sluiten", zegt Res, in die tijd Trumps bouwmanager. De onderaannemer had dan al laten vallen wat het laagste bod zou zijn. Res drukte diegene op het hart om bij Trump nog iets hoger in te zetten, zodat haar baas de eer kon opstrijken - hij wilde geloven dat alleen hij er zo'n goede prijs had weten uit te slepen, volgens Res. Soms, herinnert ze zich, lukte het Trump om toch nog op een lager bedrag uit te komen.

,,Daarvoor verdient hij lof: hij wist eruit te halen wat erin zat." Maar een groot onderhandelaar? Dat was hij niet, zegt ze. Ze verbaast zich nog altijd over wat hij deed toen het moeilijk werd, in de jaren 90. Geplaagd door schulden en onder druk om te bouwen op zijn grond aan de Upper West Side van New York, stemde hij in met een plan van buurtgroepen die een project wilden dat de helft kleiner was dan wat Trump in gedachten had. ,,Hij accepteerde het gewoon", zegt Res. ,,Hij zegt buitensporige dingen en stelt buitensporige eisen, maar als het niet werkt, capituleert hij."

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.