De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn vrouw Melania.
Volledig scherm
De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn vrouw Melania. © reuters

Trump keihard voor immigranten, maar eigen vrouw werkte illegaal in VS

Melania Trump beschikte niet over het juiste visum toen ze als model in de Verenigde Staten begon te werken. Dat heeft het Amerikaanse persagentschap AP dit weekeinde onthuld. En dat terwijl een strenge aanpak van illegale immigratie een belangrijke punt is in de verkiezingscampagne van haar echtgenoot Donald Trump.

Donald Trump voerde vandaag in een laatste spurt voor de verkiezingen nog campagne in Florida, één van de Swing States.
Volledig scherm
Donald Trump voerde vandaag in een laatste spurt voor de verkiezingen nog campagne in Florida, één van de Swing States. © AP

AP heeft de wettelijke immigratiedocumenten van Melania Trump ingezien. Daaruit blijkt dat ze op 27 augustus 1996 vanuit Slovenië op een toeristenvisum naar de VS reisde. Pas op 18 oktober 1996 kreeg ze haar werkvisum. Maar tussen 10 september en 15 oktober deed ze wel 10 betaalde opdrachten als model in de VS, terwijl dat illegaal was.

Van de wet mocht ze toen wel werk zoeken, maar nog niet betaald krijgen. In totaal gaat het om 20.056 dollar die ze in die eerste zeven weken dat ze in de VS verbleef verdiende.

In maart 2001 kreeg ze haar officiële verblijfsvergunning, de wereldbefaamde 'green card', om vijf jaar later officieel Amerikaans burger te worden.

Trumps strijd tegen illegale immigratie
Het nieuws is vooral opmerkelijk omdat Trump illegale immigratie hard wil aanpakken wanneer hij verkozen wordt. Hij wil dat de overheid het elektronische controlesysteem vaker inzet zodat werkgevers kunnen controleren of sollicitanten wel over de juiste papieren beschikken.

Journalisten van The Washington Post schrijven dat immigratie-experts zich vragen stellen bij de redenen waarom Melania haar green card in 2001 heeft verkregen. Dankzij deze papieren mocht ze permanent in de VS verblijven. Volgens de Amerikaanse krant kreeg ze de papieren omdat ze over bijzondere vaardigheden beschikte, maar experts zeggen dat dit soort visa doorgaans aan Nobelprijswinnaars en niet aan modellen wordt gegeven.