‘Trump kiest advocaat voor afzettingsproces’
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft advocaat Butch Bowers ingehuurd om hem te verdedigen bij het aanstaande afzettingsproces in de Senaat. Dat verklaarde senator Lindsey Graham (RS.C.) nadat een aantal van Trumps gebruikelijke advocaten hadden bedankt voor de klus, melden The New York Times en Punchbowl News.
Delen per e-mail
Bowers heeft nog niet gereageerd. De advocaat uit South Carolina stond al meerdere Republikeinse gouverneurs van de staat bij en werkte dus al onder een Republikeinse president. Het is niet zijn eerste impeachment-zaak, meldt een in afzettingsprocedures gespecialiseerde advocaat uit New Orleans op Twitter. ‘Butch Bowers en ik werkten samen in de afzettingsprocedure tegen gouverneur Mark Sanford van South Carolina (Het Huis stemde om niet af te zetten)’, schrijft Ross Garber.
Bowers stond de voormalige gouverneur bij in een ethisch onderzoek en een afzettingsprocedure die volgde op een beschuldiging van gesjoemel met staatsgelden en zijn bekentenis stiekem het land te hebben verlaten voor een buitenechtelijke affaire in Argentinië. Dat meldt de lokale krant The State. Volgens de krant stond Bowers de drie meest recente gouverneurs van South Carolina op verschillende vlakken bij. Hij werkte ook voor de huidige gouverneur Henry McMaster en de voormalige gouverneur Nikki Haley (Trump’s ambassadeur bij de Verenigde Naties) toen die te maken kregen met ethische onderzoeken.
Presidentieel pensioen
Butch Bowers moet voorkomen dat Trump formeel nog wordt afgezet na zijn tijd als president. Trump is de eerste in de Amerikaanse geschiedenis tegen wie een tweede afzettingsprocedure is gestart. Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben hem aangeklaagd vanwege het oproepen tot bestormen van het Capitool. Het proces heeft niet alleen ceremoniële waarde. Trump kan zijn presidentiële pensioen kwijtraken als hij wordt veroordeeld. Ook zou hij dan nooit meer een publieke functie mogen bekleden.
Het is nog niet bekend wanneer het proces in de Senaat begint. Dat zou volgende week al kunnen gebeuren, maar is afhankelijk van het tijdstip waarop de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de aanklacht officieel naar de Senaat brengt. Of Trump echt wordt afgezet is nog maar de vraag. Daar moeten 67 senatoren voor stemmen. Dat betekent dat er 17 Republikeinen moeten worden overtuigd.
Voorbereidingstijd
De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell wil dat Trump twee weken de tijd krijgt om zich voor te bereiden op een afzettingsproces. Volgens het medium Politico zei McConnell dat donderdag tegen partijgenoten. McConnell steunde Trump nog tijdens het eerste afzettingsproces, maar hij heeft nu al gezegd dat hij vindt dat Trump aanzette tot geweld en rellen. Of hij voor een afzetting gaat stemmen, is niet bekend.
De Republikeinse senator Mike Braun zegt dat het proces in het midden van februari gaat beginnen. Volgens Democraten zou het volgende week al van start kunnen gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte (66) vast voor bombriefaanslagen Duitse dranken- en voedingsindustrie
Na twee bombriefaanslagen in het zuidwesten van Duitsland, onder andere op het hoofdkantoor van Lidl, is een verdachte aangehouden. Het gaat om een 66-jarige man uit de omgeving van Ulm in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij wordt ook verdacht achter de bombrief te zitten die een dag eerder ontplofte bij een drankenproducent in dezelfde regio en eentje die was gericht aan een babyvoedingsfabrikant maar kon worden onderschept. -
RECHTSZAAK
Jonge moeder met corona op sterven na bevalling, familie wil haar leven niet beëindigen
Een jonge vrouw met ernstige coronaverschijnselen vecht in een ziekenhuis in het Britse Leicester voor haar leven, nadat ze vorige maand van een gezonde baby beviel. Artsen stellen dat haar overlevingskansen extreem klein zijn en willen de levensondersteunende behandeling ‘in haar belang’ beëindigen, maar de familie wil daar niets van weten. Een rechter stelt het ziekenhuis in het gelijk. -
Ruim 60 doden in gevangenissen Ecuador na gecoördineerde aanval
Bij geweld in gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse Ecuador zijn tientallen doden gevallen. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 67 gedetineerden om het leven door rellen in drie gevangenissen verspreid over het land. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Gestrande diplomaten duwen zichzelf vanuit Noord-Korea naar Rusland
Russische diplomaten die door de coronamaatregelen vastzaten in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, hebben een lastige maar succesvolle poging ondernomen om op eigen houtje te vertrekken. De acht Russen en hun gezinnen slaagden er na ruim 35 uur in hun vaderland te bereiken. De laatste kilometers moesten ze daarvoor een trolley over het spoor duwen bij gebrek aan een ander transportmiddel.
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
‘Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook’
Delen van het Amazone-regenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook, zo heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet uit eigen beweging actie zal ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?