Donald Trump en Andy Puzder.
Volledig scherm
Donald Trump en Andy Puzder. © AP

Trump kiest fastfoodbaas als minister van Werkgelegenheid

Donald Trump heeft de directeur van een grote Amerikaanse fastfoodketen aangewezen als minister van Werkgelegenheid. Andy Puzder staat aan het hoofd van de restaurants Hardee's en Carl's Jr. Hij is een tegenstander van invoering van het minimumloon.

Eén van de specialiteiten van Hardee's: een hamburger én hotdog in één broodje. Mét chips en sauzen telt het gerecht 1030 calorieën.
Volledig scherm
Eén van de specialiteiten van Hardee's: een hamburger én hotdog in één broodje. Mét chips en sauzen telt het gerecht 1030 calorieën. © AP

De ondernemer sprak zich ook al uit tegen de hervormingen die Obama in de gezondheidszorg - Obamacare - heeft doorgevoerd. Puzder was tijdens de presidentscampagne van Trump een adviseur en geldschieter. Zijn bedrijf CKE biedt in de Verenigde Staten werk aan zo'n 75.000 mensen, en wereldwijd aan 100.000 werknemers. De omzet zou rond de 4,3 miljard dollar zijn.

Puzder heeft geen hoge pet op van werknemersrechten. Hij is een hevige tegenstander van een door de staat Californië opgelegd minimumloon dat meer dan negen dollar per uur is, omdat dit volgens hem de winstgevendheid schaadt. Daarmee kiest Trump opnieuw voor een kabinetsbenoeming die indruist tegen Obama's beleid. Voor milieuzaken wil hij een klimaatscepticus benoemen.

Obama's regering wilde juist strengere milieuregels invoeren en het minimumloon landelijk verplichten. De fastfoodrestaurants van Puzder staan bekend om hun reclames waarin vrouwen met weinig kleren aan hamburgers aan de man proberen te brengen.

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. In Minnesota is zelfs de National Guard gemobiliseerd. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.