Volledig scherm
De Amerikaanse President Trump. © AFP

Trump: 'Kim Jong-un blijft en Noord-Korea wordt heel rijk'

Volgens President Donald Trump gaat de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gewoon door. Kim dreigde de  top op 12 juni juist af te zeggen wegens de militaire oefeningen die de Amerikanen momenteel houden met de Zuid-Koreanen. 

,,Als de meeting doorgaat dan gaat hij door. Zo niet dan gaan de VS door met de volgende zaak'', zo sprak Trump vandaag luchtig. Hij herhaalde nog eens dat Kim het beste een deal kan sluiten die leidt tot een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. 

Quote

Hij zou blijven, hij zou zijn land leiden en dat land zou heel rijk worden.

President Trump over Kim Jong-un.

Daarbij denkt hij niet aan een 'Libië-model' waarbij het staatshoofd sneuvelt zoals indertijd Kaddafi. Veiligheidsadviseur John Bolton deed die suggestie onlangs. Trump nam daarvan afstand en zei een akkoord te willen dat Kim juist beschermt. ,,Hij zou blijven, hij zou zijn land leiden en dat land zou heel rijk worden'', zo voorspelde hij.

Een Libisch scenario komt volgens Trump pas in beeld als er helemaal niets te bereiken valt met Noord-Korea. ,,We kunnen niet toelaten dat het land atoomwapens houdt. Ondenkbaar'', aldus Trump, die tevens zei dat Pyongyang gewoon overleg voert over de ontmoeting in Singapore alsof er niets aan de hand is.

Noord-Korea dreigde eerder deze week de voor 12 juni geagendeerde topontmoeting te annuleren. Het bewind in Pyongyang stoort zich onder meer aan de Amerikaanse militaire manoeuvres met Zuid-Korea. Noord-Korea ziet die als een provocatie. De VS zeggen dat de militaire oefeningen puur defensief van aard zijn en willen daarom geen concessies doen.

Wapenarsenaal

Ook liet Noord-Korea weten dat het land geen interesse heeft in een topontmoeting met de Verenigde Staten als het gaat om de 'eenzijdige' eis dat het bewind in Pyongyang zijn nucleaire wapenarsenaal opgeeft.

Het afbouwen van de gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea is echter niet aan de orde, zo liet een woordvoerder van het Pentagon eerder vandaag al weten .