Trump: Kim wilde beëindiging sancties, maar daar konden we niet aan beginnen

videoDe Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben zojuist zonder gezamenlijk akkoord hun topconferentie afgesloten. De Noord-Koreanen wilden dat alle sancties zouden worden opgeheven. ,,Dat konden we niet doen,” aldus Trump op een persconferentie.

,,Het was een productieve tijd, maar dit was niet het moment voor een ondertekening van een akkoord,” aldus Trump. ,,Maar soms moet je afstand nemen. Dit was zo’n moment”, aldus Trump die het woord overgaf aan zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. ,,Helaas konden we niet afsluiten. We vroegen Kim meer te doen, maar dat was niet mogelijk. Dit vraagt tijd. We blijven hieraan werken de komende weken en dan kunnen we vooruitgang boeken. Ik wilde dat we een beetje verder waren gekomen,” aldus Pompeo. 

De Amerikaanse president zei eerder vol goede ideeën te zitten en dat er ,,veel goede dingen gebeuren als je een goede relatie met elkaar hebt.” Volgens Trump kan Noord-Korea met zijn potentieel uitgroeien tot een economisch powerhouse.

Ook Kim, die voor het eerst directe vragen van buitenlandse journalisten beantwoordde, liet weten ‘zijn best te doen om een goede uitkomst te bereiken’. Het is volgens de Noord-Koreaanse leider nog te vroeg om te spreken over een akkoord. ,,Maar ik ben niet pessimistisch,” antwoordde hij op een vraag van een journalist. Het was volgens diverse media de eerste keer dan Kim een vraag van een buitenlandse journalist rechtstreeks beantwoordde. ,,We hebben veel inspanningen verricht. Het wordt tijd om dat te laten zien.”

Amerikaanse onderhandelaars eisen niet langer dat Noord-Korea volledige openheid geeft over de nucleaire wapens en ballistische raketten die het land bezit, meldde nieuwszender NBC donderdag. Het Witte Huis wilde niet reageren op het bericht.

Vanuit Zuid-Korea is met teleurstelling gereageerd. Het wordt “onfortuinlijk” genoemd dat de bijeenkomst in Hanoi niets opleverde al staat in een regeringsverklaring wel dat Amerikanen en Noord-Koreanen weer wat meer begrip voor elkaar zullen hebben, na uren van overleg. 'De besprekingen zijn op een hoog niveau gekomen nu president Trump de mogelijkheid van vermindering van sancties wil uitruilen tegen nucleaire afbouw', aldus Seoel. 

Volledig scherm
President Donald Trump speaks during a news conference after a summit with North Korean leader Kim Jong Un, Thursday, Feb. 28, 2019, in Hanoi. (AP Photo/ Evan Vucci) © AP