Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un © REUTERS

Trump: Kim zegt ‘beetje sorry’ voor rakettest

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un zich verontschuldigt voor het testen van twee korteafstandsraketten. Volgens Trump staat dat in een brief die hij van Kim heeft gekregen.

Kim schrijft ‘heel vriendelijk, dat hij me wil ontmoeten en onderhandelingen beginnen zodra de gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse legeroefeningen voorbij zijn. Het was een lange brief, met veel geklaag over deze belachelijke en dure oefeningen. Het was ook een kleine verontschuldiging voor het testen van de korteafstandraketten. Deze testen stoppen zodra de oefeningen zijn afgelopen’, aldus Trump op Twitter.


Noord-Korea vuurde in de nacht van vrijdag op zaterdag twee raketten af. De projectielen legden 400 kilometer af en stortten toen in zee tussen het Koreaanse schiereiland en Japan. 

Noord-Korea voerde de afgelopen weken al vaker testen uit met korteafstandsraketten. Die zouden als ‘waarschuwing’ moeten gelden richting Zuid-Korea en de VS, die samen militaire oefeningen houden in Zuid-Korea. Volgens Noord-Korea zijn die bedoeld als opmaat naar een invasie richting het noorden.

De lanceringen vinden plaats terwijl de onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS over de afbouw van het nucleaire programma van Noord-Korea zijn vastgelopen.