Volledig scherm
De Verenigde Staten zullen vandaag strafheffingen uitvaardigen tegen China ter waarde van vijftig miljard dollar. President Donald Trump nam de beslissing na overleg met zijn handelsadviseurs. © AFP

Trump komt met nieuwe miljardenheffingen tegen China

UpdateDe Verenigde Staten gaan vandaag strafheffingen opleggen aan China voor een bedrag van vijftig miljard dollar. Dat melden Amerikaanse media. Onduidelijk is nog wanneer de heffingen in werking zullen treden.

De regering staat naar verluidt op het punt om een nieuwe lijst van Chinese producten vrij te geven. De tarieven voor de producten op de lijst die vandaag naar buiten komt zullen ,,binnenkort'' worden ingevoerd, aldus een bron. Een concreet tijdstip is echter niet bekend. 

China had het Witte Huis gisteren nog duidelijk gewaarschuwd voor de heffingen. Deze zullen namelijk als gevolg hebben dat bepaalde economische en handelsakkoorden niet tot stand zullen komen. Peking maakte ook duidelijk dat het niet bang is voor een handelsoorlog en zal reageren met strafmaatregelen van dezelfde omvang. 

Lijst

Trumps voornaamste bedoeling met de heffingen is om de eigen economie te beschermen. In april werd al een document naar buiten gebracht met 1300 productcategorieën, die is nu aangescherpt en teruggebracht naar achthonderd. China voerde op zijn beurt extra invoerheffingen in op een reeks Amerikaanse producten. Trump reageerde daarop door de lijst nog verder uit te breiden. 

De nieuwe maatregelen lokken vrijwel zeker tegenacties van Peking uit, wat de kans op escalatie van het handelsconflict vergroot. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken sprak al van ,,een snelle reactie als de Verenigde Staten onze belangen schaden.''

De Europese Unie is ook een stap dichter bij het nemen van tegenmaatregelen richting de VS. De regeringsleiders van de 28 lidstaten hebben unaniem ingestemd met een plan om voor 2,8 miljard euro aan heffingen op te leggen aan Amerikaanse producten. Dat is een reactie op de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit de EU die sinds begin deze maand gelden.

Verliezers

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stelt dat de huidige ontwikkelingen slechts zijn voor 'exportland' Nederland. ,,Per saldo kennen deze ontwikkelingen alleen verliezers. Zowel consumenten als producenten zijn uiteindelijk de dupe van dit soort handelsoorlogen. Alle onzekerheid is slecht voor de handel en het vertrouwen. Wij hopen dan ook dat de twee wereldmachten alsnog snel tot verstandige afspraken komen, want dit is voor niemand goed."

Volledig scherm
De Chinese minister van Buitenlandse zaken Wang Yi © AFP