Volledig scherm
© EPA

Trump krijgt stortvloed aan kritiek na uitspraak over 'achterlijke landen'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich de woede op de hals gehaald van onder meer Haïti en El Salvador, omdat hij tijdens een beraad over immigratie de woorden shithole countries (achterlijke landen) zou hebben gebruikt. Haïti en Botswana hebben de hoogste Amerikaanse diplomaat in hun land ontboden en om opheldering gevraagd.

De regering van Botswana noemde de uitspraken die Trump zou hebben gedaan ,,onverantwoordelijk en racistisch''. El Salvador heeft formeel protest aangetekend. Eerder deze week meldde de Amerikaanse regering nog dat ze de tijdelijke verblijfsvergunning van 200.000 immigranten uit El Salvador wil intrekken. Op Twitter noemde Mmusi Maimane, oppositieleider van Zuid-Afrika de opmerkingen van Trump weerzinwekkend. Ook een prominente Keniaanse activist liet van zich horen.

Paul Altidor, de Haïtiaanse ambassadeur in Washington noemde het schrijnend dat er vandaag zoveel aandacht was voor de opmerkingen die Trump zou hebben gemaakt over een aantal landen. Altidor zei dat er eigenlijk zou moeten worden stilgestaan bij de aardbeving precies acht jaar geleden in Haïti. Die eiste circa 220.000 levens. Altidor vindt dat Trump zijn excuses moet aanbieden.

Boze republikeinen

Ook binnen zijn eigen partij wordt kritisch gereageerd op Trumps woorden. Mia Love, Republikeinse congreslid in Utah, dochter van een Haïtiaanse immigrant, noemt de bewoordingen van de president neerbuigend en polariserend. Ze spoort hem aan om zich te verontschuldigen aan de betrokken landen, maar ook aan de Amerikaanse bevolking. Republikeinse senator Orrin Hatch eiste een gedetailleerde uitleg van de president. Op Twitter schreef hij dat juist immigranten de VS bijzonder hebben gemaakt.

Democratische senator Richard Blumenthal omschreef de woorden van Trump op Twitter als onverbloemd racisme en een schaamteloos verraad van de Amerikaanse waarden. 

'Smerigste shithole'

De voormalige Mexicaanse president Vicente Fox is ging nog een stapje verder. ,,De smerigste shithole in de wereld is jouw mond", twitterde hij rechtstreeks tot Trump. ,,Met welk gezag bepaal jij wie welkom is in Amerika en wie niet. Amerika's kracht is gebouwd op diversiteit. Of ben je je eigen immigratie-achtergrond vergeten, Donald?"

Racistisch

Eerder vandaag noemde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Trumps uitspraken racistisch. ,,Je kunt niet hele landen of continenten, waarvan de bevolking niet wit en daardoor niet welkom is, wegzetten als achterlijke landen", zei VN-woordvoerder Rupert Colville.

Zelf ontkent Trump de uitspraken. Op 
Twitter schrijft hij tijdens de bijeenkomst sterke bewoordingen te hebben gebruikt, maar spreekt hij tegen dat hij de landen als achterlijk heeft bestempeld. Welke woorden hij dan wel precies heeft gebruikt, zegt de president niet.