Volledig scherm
Amerikaanse president Donald Trump. © Photo News

'Trump stelt zich harder op tegen Iran, maar laat akkoord intact'

De Amerikaanse president Donald Trump stapt voorlopig niet uit de atoomdeal met Iran. Dat meldt de New York Times. 

Trump zal later vandaag in een speech verklaren dat hij het akkoord niet opnieuw zal erkennen, zoals hij formeel elke drie maanden moet doen. Dit betekent niet automatisch dat de VS zich terugtrekt uit de overeenkomst. Het Congres krijgt dan zestig dagen de tijd om te besluiten of weer sancties worden opgelegd. Deze sancties zouden het akkoord alsnog kunnen ondermijnen. 

Trump heeft aan het Congres gevraagd om een aantal 'interventiepunten' vast te stellen, waar de Verenigde Staten zich op kunnen baseren, mocht Iran bepaalde grenzen overschrijden. Iran zou bijvoorbeeld te ver gaan als het land ballistische raketten blijft lanceren, weigert om de beperkingen op de productie van kernbrandstof te aanvaarden of als Amerikaanse inlichtingendiensten constateren dat Teheran binnen een jaar een kernwapen kan maken.

Volledig scherm
De ministers van Buitenlandse zaken van de deelnemende staten aan de Iran deal. © EPA

President Trump kondigde eerder aan uit de deal te willen stappen omdat het 'niet in het nationale belang' van de VS zou zijn. Het akkoord dat in 2015 werd gesloten door zes wereldmachten en de EU, werd als een van de belangrijkste overwinningen voor Obama's presidentschap gezien. Vijf vetomachten van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, de zogenoemde P5+1, en Iran ondertekenden de deal. Tijdens de besprekingen kwamen de landen overeen dat Iran zijn nucleaire activiteiten zou ombouwen en terugdringen. In ruil daarvoor zouden de economische sancties die aan het land waren opgelegd, opgeheven worden. 

Trump noemde het akkoord de 'slechtste deal ooit', maar moest wel met tegenzin toegeven dat de Iraniërs zich aan de afspraken houden. Dit 'certificeren' gebeurt elke drie maanden. Deze keer lijkt hij echter niet toe te geven. 

Eerder stapte Trump al uit het 
klimaatakkoord van Parijs en het handelsverdrag TPP

Verdeeldheid

De regering van Iran heeft al aangegeven dat het niet van plan is om opnieuw te onderhandelen over de deal. Daarnaast zullen de Europese deelnemers aan het akkoord, Groot-Brittanië, Frankrijk en Duitsland, ook moeilijk te overtuigen zijn om de onderhandelingen te heropenen. 

Bovendien is het Amerikaanse Congres sterk verdeeld over het nucleaire akkoord. Er is een aantal Republikeinse congresleden die maar wat graag de deal zien sneuvelen, maar ook een grote groep vastberaden Democraten die hem willen behouden. De kans dat er niets verandert aan de Iran deal is dan ook aanwezig. 

Werken aan eensgezindheid

Quote

We hebben er groot belang bij om de internatio­na­le eensgezind­heid te behouden

Woordvoerder Duitse regering

De Duitse regering heeft vandaag gezworen te blijven werken aan eensgezindheid over het Iran-akkoord, ook als Trump verklaart dat hij dat niet opnieuw zal erkennen. ,,We hebben er groot belang bij om de internationale eensgezindheid te behouden. Als een belangrijk land als de Verenigde Staten tot een andere conclusie komt, zoals het geval lijkt te zijn, zullen we nog harder werken met de andere partners om deze cohesie te behouden'', zei een regeringswoordvoerder.

Ook de andere deelnemende landen hebben onlangs opgeroepen het akkoord overeind te houden. China, Rusland, Groot-Brittanië en Frankrijk benadrukten hun steun voor de deal.

,,Als Washington besluit zich terug te trekken uit de deal, heeft Iran de mogelijkheid dat ook te doen, evenals andere opties'', zei de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) vorige maand.