Volledig scherm
President Donald Trump © AFP

Trump maakt zo’n vijf uur per dag vrij in zijn agenda voor ‘executive time’

Grote delen van de agenda van de Amerikaanse president Donald Trump blijken gevuld te zijn met ‘executive time’. Dat blijkt uit een vanuit het Witte Huis gelekte agenda van de president. In totaal zou Trump sinds de tussentijdse verkiezingen van 7 november zo’n 300 uur hebben gevuld met ongedocumenteerde bezigheden, zo meldt de website Axios.

Volgens het schema, dat een inkijkje geeft in de dagelijkse bezigheden van de president, zou Trump in de afgelopen drie maanden slechts 77 uur hebben besteed aan geplande vergaderingen over beleidsplanning en wetgevingsstrategieën. Maar liefst 60 procent van zijn werktijd valt onder de noemer ‘executive time’, een term die werd geïntroduceerd door zijn voormalige stafchef John Kelly, omdat Trump niet te zeer gehouden wil worden aan een vast werkschema.

Volgens het werkschema begint Trump zijn werkdag steevast met een aantal uren ongeplande bezigheden alvorens hij zich naar de Oval Office begeeft. Naar verluidt besteedt hij die tijd aan tv kijken, de krant lezen, twitteren en bellen. Zijn eerste vergadering van de dag, meestal tussen 11.00 en 11.30, is een briefing van de inlichtingendienst of een gesprek met stafchef Mick Mulvaney.

Andere stijl van leiderschap

Woordvoerster Sarah Sanders zei in een reactie tegen Axios dat ‘president Trump een andere stijl van leiderschap hanteert dan zijn voorgangers en dat de resultaten voor zichzelf spreken’.

Ook van voorgaande presidenten was niet altijd duidelijk wat ze elke minuut van de dag deden, zo schrijft The Guardian, maar dat kwam zelden naar buiten. David Karol van de Universiteit van Maryland: ,,Maar Trump twittert altijd direct over dingen die vlak daarvoor op FOX News zijn besproken, dus het is iedereen vrij duidelijk waar hij zijn tijd aan besteedt.’'