Volledig scherm
Betogers tegen Trumps anti-transgender beleid voor het Witte Huis in Washington. © AFP

'Trump mag transgender niet weren uit leger'

Opnieuw heeft een federale rechter zich uitgesproken tegen het plan van president Donald Trump transgenders te weren uit het Amerikaanse leger. In Baltimore oordeelde districtsrechter Marvin Garbis vandaag dat zo'n verbod neerkomt op discriminatie en in strijd is met de grondwet.

Garbis stelt dat verbanning van transgenders uit militaire dienst rechtvaardiging ontbeert en vermoedelijk geen stand houdt als legitiem overheidsbelang. Zijn uitspraak is vergelijkbaar met die van een collega uit Washington eind oktober.

De rechter in Washington bepaalde toen dat, zolang er rechtszaken tegen Trumps standpunt lopen, er teruggekeerd moest worden naar het beleid zoals vastgelegd in juni 2016. Trumps voorganger Barack Obama bepaalde toen dat transgenders in het leger mochten.

Ontwrichting

Volledig scherm
Protest in New York tegen Trumps beleid om transgenders te weren uit het leger. © Photo News

Trump draaide dat terug na het versturen van een aantal tweets over transgenders in het Amerikaanse leger. ,,Ons leger kan niet worden geremd door de enorme medische kosten en de ontwrichting die transgenders in het leger met zich mee zouden brengen. Dank u."

Het besluit van Trump kon op veel kritiek rekeken. Begin augustus stapten vijf transgender-militairen naar de rechter, om op te komen voor duizenden collega's. Zij kwamen in veel gevallen pas uit de kast, nadat het Pentagon vorig jaar had aangegeven daar geen bezwaar tegen te hebben.