Trump: meer geloof in Poetin dan in eigen veiligheidsdiensten

VIDEODonald Trump gelooft niet dat Rusland een rol heeft gespeeld in zijn verkiezing als president van de Verenigde Staten. Hij heeft Vladimir Poetin er persoonlijk naar gevraagd. Op de afsluitende persconferentie van de top in Helsinki maakte Trump duidelijk geloof te hechten aan de 'krachtige argumenten' van Poetin.

De Russische leider beloofde eens te zullen kijken naar de beschuldiging van twaalf Russische agenten wegens hacken van Trumps tegenstanders, de Democraten. Hij had erover gehoord van Donald Trump. "We moeten ons laten leiden door feiten, niet door geruchten", aldus Poetin.  

De besprekingen in Helsinki liepen in WK-termen uit op een verlenging. In plaats van de verwachte negentig minuten spraken de twee ruim twee uur met elkaar.

Of er aan het einde strafschoppen werden genomen blijft binnenskamers. Na afloop van de met zoveel tumult omgeven top waren beiden niet erg scheutig met informatie. Donald Trump wilde vooral benadrukken dat - dankzij zijn inzichten en inspanningen - de relatie met Rusland weer stukken beter was geworden. ,,We hebben open en diepgaand gesproken”, aldus de Amerikaanse president. "Het was een zeer constructieve dag, de paar uurtjes dat we hebben samengezeten hebben we gezien dat diplomatie en engagement noodzakelijk zijn. Onze meningsverschillen moeten stoppen. Ik kan geen beslissingen nemen over andere landen maar we moeten een nieuwe weg inslaan met vrede en stabiliteit.”

Volledig scherm
Trump en Poetin doen hun oortjes in om te kunnen horen wat de ander zegt. © AFP
Volledig scherm
Trump en Poetin tijdens hun gezamenlijke persconferentie. © EPA
Quote

Ik ben hier om de lange traditie van Amerikaan­se diplomatie voort te zetten

Donald Trump

Rusland en de Verenigde Staten staan voor vele nieuwe uitdagingen. In Helsinki zijn de eerste stappen gezet om "de onderlinge relatie te verbeteren en te komen tot een aanvaardbaar niveau van vertrouwen", aldus de Russische president Poetin, die het spits afbeet op de gezamenlijke persconferentie.

Er was onder meer gesproken over terrorisme en cyberveiligheid, aldus Poetin. Amerikanen en Russen hadden daarin overlappende belangen. De twee regeringsleiders spraken ook over radicale moslims, 'een wereldwijde bedreiging’. Trump vertelde dat de Amerikanen de Russen had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag in St. Petersburg. De verdachten werden tijdig gearresteerd.Tussen Washington en Moskou was regelmatig overleg over de crisis in Syrië. Het conflict in Syrië, waar dictator Assad aan de winnende hand is dankzij Russische luchtsteun en Iraanse grondtroepen, was 'complex', aldus Trump. ,,Ik heb duidelijk gemaakt dat Iran niet mag profiteren van onze succesvolle strijd tegen Islamitische Staat.” Poetin was verder blij dat er een oplossing in zicht kwam voor Noord-Korea.

Hij vond Donald Trump aan zijn zijde. ,,Ik ben hier om de lange traditie van Amerikaanse diplomatie voort te zetten. Diplomatie is beter dan conflicten”, aldus de Amerikaanse president die zei samenwerking te zoeken in gemeenschappelijke belangen. ,,In de vorige eeuw vochten we samen in de Tweede Wereldoorlog”, aldus Trump. ,,Onze relatie was nooit slechter dan nu maar dat is veranderd sinds vier uur.”

Na hun gesprek onder vier ogen was er een werklunch samen met onder meer de ministers van buitenlandse zaken Pompeo en Lavrov.

Hete aardappel

De hete aardappel van Russische inmenging in de laatste presidentsverkiezingen (Russische bots steunden massaal Trump en verspreidden tegelijk schadelijk fake news over Hillary Clinton) werd pas op het allerlaatst echt geserveerd. Een journalist stelde Trump de indringende vraag: wie geloofde de Amerikaanse president nu over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen? Het antwoord bleef vaag. Trump had het Poetin op de man gevraagd. "Die was erg resoluut in zijn antwoord", aldus Trump die duidelijk neigde de Russische president te geloven op diens woord, boven alle bewijzen van zijn eigen inlichtingendiensten. Poetin begreep dat. “Waarom denk je dat dat president Trump mij vertrouwt? Ik vertrouw hem. Hij verdedigt de Amerikaanse belangen, ik verdedig de Russische belangen. We moeten ons baseren op feiten, niet op onmiddellijke politieke belangen. Geef mij één feit dat bewijst dat er inmenging was. Dit is compleet absurd.”

Vragen over de annexatie van de Krim werden niet uitgediept. Russen en Amerikanen denken hier verschillend over, terwijl de tragedie voor Nederland van het neergeschoten passagiersvliegtuig MH17 helemaal niet aan de orde kwam.

Kernwapens

“Dit is het begin van een langer proces. Maar dit zijn de eerste stappen naar een betere toekomst”, aldus Trump. Hij kwam terug op zijn boze tweet van vanochtend waarin hij alle schuld van de slechte bilaterale relatie had neergelegd bij zijn 'stomme' voorgangers in het Witte Huis. ,,We zijn beiden verantwoordelijk. We zijn allemaal dom geweest”, corrigeerde Trump zichzelf een paar uur later. ,,Deze dialoog had eerder gevoerd moeten worden. We hebben allemaal schuld en kansen mooie dingen te doen zoals het stoppen van de verspreiding van kernwapens.”

Opmerkelijk was dat Poetin geen duidelijke ontkenning gaf op de vraag van een journalist of de Russische inlichtingendiensten misschien 'iets' hadden over mogelijke uitspattingen van Trump. Poetin moest er wel om lachen. “Ik hoorde de geruchten dat wij compromitterend materiaal zouden hebben. Toen president Trump destijds Moskou bezocht, wist ik zelfs niet dat hij in Moskou was. Niemand informeerde me daarover. Hij was er als een individuele zakenman.” De Russische president adviseerde de journalisten de zaak te laten vallen. Het betrof immers "nonsens”, aldus Poetin. Trump knikte. “Als ze (de Russen) het hadden, zou het al lang zijn uitgekomen”, aldus de Amerikaanse president. 

Duitsland

Trump noemde wederom het punt dat Duitsland veel meer Russisch gas wil gaan kopen. Rusland en de Verenigde Staten zijn economische rivalen, aldus Trump. Hij vroeg zich af of Duitsland wel de beste deal had. Amerika was de grootste energieleverancier te wereld en kon misschien ook aan de Duitsers gaan leveren.

Kijk hier hoe Trump Poetin prees voor de organisatie van het WK-voetbal: