Volledig scherm
© AFP

Trump: misschien toch beter kijken naar achtergrond wapenkopers

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat er beter naar de achtergrond van mensen gekeken moet worden als ze een wapen aanschaffen. Hij zegt dat nadat tientallen doden waren gevallen bij twee schietpartijen in Texas en Ohio.

Trump roept via Twitter zijn Republikeinse Partij en de Democratische oppositie op samen te komen om ‘sterk antecedentenonderzoek te regelen en dat misschien te koppelen aan een broodnodige hervorming van de migratiewetgeving’.

,,We moeten zorgen dat iets goeds, zo niet iets fantastisch, voortkomt uit deze twee tragische gebeurtenissen’’, schrijft Trump op de berichtensite. Het beperken van wapenbezit ligt in de Amerikaanse politiek erg gevoelig. Vorig jaar pleitte Trump ook al voor strengere wapenwetten, maar tot vergaande maatregelen kwam hij niet. Sterker: vorig jaar pleitte hij er ook voor dat leraren bewapend werden in de strijd tegen schietpartijen op scholen nadat in Florida bij een drama 17 leerlingen werden vermoord. De staat Florida voerde de maatregel ook daadwerkelijk in. 

De president wees ook met een beschuldigende vinger naar de media. Hij klaagde dat ‘nepnieuws een grote bijdrage heeft geleverd aan de woede en razernij die zich in de loop van vele jaren heeft opgebouwd’. Berichtgeving moet volgens Trump objectiever worden. ,,Anders worden deze verschrikkelijke problemen alleen maar erger.’’

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.