Trump na brief Kim Jong-un: Ontmoeting gaat toch door

VideoDe ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat door op 12 juni in Singapore. Trump liet dat weten na het bezoek van de Noord-Koreaanse gezant aan het Witte Huis. Kim Yong-chol overhandigde de president een brief van Kim Jong-un.

Volledig scherm
Trump en Kim Yong-chol spraken ruim een uur met elkaar © AP

Trump zei dat de gesprekken met de Noord-Koreaanse afgevaardigde goed verliepen en dat de brief van Kim 'vriendelijk en interessant' was. Na de ontmoeting in de Oval Office verklaarde de president dat hij 'een fout zou maken' als hij de ontmoeting in Singapore niet door zou laten gaan.

Het bezoek van Kim Yong-chol, het eerste bezoek aan het Witte Huis door de Noord-Koreanen in achttien jaar, duurde langer dan verwacht. De twee mannen brachten ruim een uur samen door. ,,Het ging heel goed'', zei Trump na het vertrek de gezant. ,,Het is een begin, het proces begint op 12 juni in Singapore.'

Woensdag arriveerde een delegatie in New York om te overleggen over de mogelijk ontmoeting tussen Trump en Kim. Buitenland minister Mike Pompeo zette gisteren foto's op Twitter waarop hij aan tafel zat met Kim Yong-chol. Pompeo noemde de het diner 'een nuttige bijeenkomst'.


Denuclearisatie


Het Witte Huis suggereerde in de afgelopen dagen al dat de ontmoeting tussen Trump en Kim kan doorgaan . Trump zag er eerder van af, na negatieve uitlatingen van Kim. Die waren een reactie op opmerkingen van vice-president Mike Pence, die een vergelijking trok tussen Noord-Korea en de nadagen van de Libische dictator Khadaffi.

De VS wil dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma ontmantelt. Noord-Korea moet duidelijk maken in welke mate het bereid is in te gaan op die eis. Kim Jong-un zei gisteren nog steeds de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland voor te staan.

China bedankt

Trump bedankte vandaag de Chinese president Xi Jinping, die volgens hem een enorm heeft geholpen bij het tot stand komen van de contacten tussen Washington en Pyongyang. Trump gelooft dat Noord-Korea serieus van nucleaire zaken af wil.

De president zegt dat hij ernaar uitziet de sancties tegen Noord-Korea te kunnen opheffen. Hij heeft naar eigen zeggen niet over mensenrechten gepraat met Kim Yong-chol, maar wel over de mogelijkheden de oorlog tussen beide landen officieel te beëindigen.

Volledig scherm
De Noord-Koreaanse gezant Kim Yong-chol samen met stafchef John Kelly in het Witte Huis © REUTERS
Volledig scherm
Kim komt aan bij het Witte Huis © REUTERS