Volledig scherm
President Donald Trump met Steve Bannon (links) © AP

Trump neemt verder afstand van adviseur Steve Bannon

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt verder afstand te willen nemen van zijn controversiële strategische topadviseur Steve Bannon, die vorige week uit de Nationale Veiligheidsraad werd gezet. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd interview met de krant New York Post.

De krant vroeg Trump of hij nog steeds vertrouwen heeft in Bannon, die midden-augustus Trumps campagneleider werd. Uit zijn antwoord bleek dat de relatie tussen beiden flink bekoeld is.

Bannon 'is een goede gast, maar ik heb hem gezegd om wat dingen recht te zetten, of dat ik dat anders zou doen', aldus de president, die toevoegt dat hij Bannon nog niet lang kent. ,,Ik mag Steve graag, maar ik moet jullie eraan herinneren dat hij pas zeer laat bij mijn campagne betrokken was. Ik had al alle gouverneurs en senatoren verslagen, toen ik Steve nog niet eens had ontmoet. Ik ben mijn eigen strateeg, en ik ben niet van plan om mijn strategieën aan te passen."

Racistisch en gevaarlijk

De aanstelling van Bannon als campagneleider en later als strategisch adviseur zorgde voor veel controverse in de VS. Bannon was de topman van het extreemrechtse Breitbart News en wordt in sommige kringen als racistisch en gevaarlijk beschouwd. Hij is een hevige tegenstander van het 'establishment' en de maatschappelijke elite, waardoor hij ook binnen de Republikeinse partij een controversiële figuur is. Critici gaan er bovendien van uit dat Bannon een ongezond grote invloed heeft op Trump, en hij wordt door sommigen zelfs smalend de 'echte president' van de VS genoemd.

Vorige week werd echter bekend dat Bannon uit de Nationale Veiligheidsraad van Trump werd gezet, nadat het nieuws dat hij toegang kreeg tot de raad eind januari nog tot veel kritiek leidde. Volgens de Amerikaanse media botert het bovendien niet tussen Bannon en Trumps schoonzoon en raadgever Jared Kushner, die de nieuwe rechterhand van de president lijkt te worden. De aanhangers van Bannon doen Kushner af als een elitaire Democraat, die het voor Trump moeilijker zal maken om zijn beloften tegenover de arbeidersklasse waar te maken.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.