Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een eerdere ontmoeting. © REUTERS

Trump nodigt Kim via Twitter uit om zijn hand te komen schudden op Koreaanse grens

De Amerikaanse president Donald Trump wil binnenkort de Koreaanse gedemilitariseerde zone bezoeken om daar de hand te schudden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In een bericht op Twitter, dat hij verstuurde tijdens zijn verblijf in het Japanse Osaka waar momenteel een G20-top wordt gehouden, nodigt hij Kim daartoe uit.

,,Na een aantal zeer belangrijke vergaderingen, waaronder mijn ontmoeting met president Xi van China, zal ik Japan verlaten voor een bezoek aan Zuid-Korea (met president Moon). Als ik daar ben, mocht voorzitter Kim van Noord-Korea dit zien, zou ik hem willen ontmoeten aan de grens/DMZ (gedemilitariseerde zone) om alleen zijn hand te schudden en Hallo(?)! te zeggen’’, aldus Trump.

Tegen een groepje journalisten zei Trump zaterdag dat Kim en hij het ‘erg goed met elkaar kunnen vinden’. ,,En aangezien ik er dan toch ben, kan hij ons wellicht daar ontmoeten. Ik heb geen idee waar hij op dit moment is, misschien is hij wel helemaal niet in Noord-Korea. Maar als hij er wel is, kunnen we elkaar wellicht twee minuten spreken. Dat is alles, maar dat is prima.’’

Trump suggereert daarmee dat het om een spontane actie gaat, maar volgens Amerikaanse journalisten wordt er achter de schermen al langer gewerkt aan een mogelijke ontmoeting. 

Onderhandelingen

De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn in onderhandeling over het kernprogramma van het geïsoleerde regime in Pyongyang. Trump eist van Kim volledige ontmanteling van nucleaire wapens en ballistische raketten die met een kernkop kunnen worden uitgerust.

Eerder deze week meldde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat achter de schermen gewerkt wordt aan een derde top tussen beide landen. De voorgaande twee ontmoetingen tussen Trump en Kim leverden weinig concreets op.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt Trump zich zaterdag in Seoul en spreekt hij een dag later met Moon Jae-in.