Trump noemt beoogde afzettingsprocedure ‘absurde en zinloze heksenjacht van Democraten’

VIDEODe Amerikaanse president Donald Trump heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gevraagd onderzoek te doen naar zijn politieke rivaal en voormalig vicepresident Joe Biden. Dit blijkt uit een transcriptie van het telefoongesprek die de Amerikaanse regering vanmiddag heeft vrijgegeven. Trump eist excuses van de Democraten en stelt dat het ‘perfecte gesprek’ aantoont dat hij niets verkeerds heeft gedaan. 

Trump benadrukt in gesprek met de net aangetreden president Zelenski hoeveel de VS doet voor Oekraïne en verzoekt dan om een ‘gunst’. Hij wil dat Oekraïne een besluit van oud-vice-president Joe Biden onderzoekt en daarbij samenwerkt met de Amerikaanse minister van justitie Bill Barr.

‘Dat zou geweldig zijn’

,,Er wordt veel gepraat over de zoon van Biden, dat Biden de vervolging heeft stopgezet, en veel mensen willen daar meer over weten,” zegt Trump tegen Volodimir Zelenski op 25 juli, blijkt uit een verslag van het gesprek dat het Witte Huis publiceerde. ,,Dus alles wat je kunt doen met de minister van justitie zou geweldig zijn.”

Het gesprek bevestigt voor Democraten in het Huis van Afgevaardigden dat een afzettingsprocedure nodig is, zogeheten impeachment. De president misbruikt zijn macht om een politiek tegenstander een hak te zetten, vinden zij.

Reactie Trump

Trump heeft vanavond kort gereageerd op de beoogde afzettingsprocedure. Hij stelt te gaan voor ‘volledige transparantie’. ,,En dat verwacht ik ook van de Democraten die dit in gang willen zetten.” Volgens de president heeft hij op geen enkel moment druk op Oekraïne of Zelenski uitgeoefend. ,,Ik zie het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. Dit is niks anders dan een absurde heksenjacht of hoax. Nepnieuws.” Trump benadrukt dat ‘de Democraten het nog zwaar zullen krijgen’. ,,Alle gesprekken die ik in Oekraïne voerde, waren perfect, open en fijn. Een impeachment voor dat? Laat me niet lachen.” Hij wil de komende tijd volledig open kaart spelen. ,,Ik heb niks achter te houden. Wat de Democraten aan het doen zijn, is rampzalig en slecht voor het land. Ze zaaien niks anders dan verdeeldheid.”

‘Klassieke afpersing’

Afgevaardigde Adam Schiff, namens de Democraten voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden, typeert de contacten van Trump met Oekraïne als ‘klassieke afpersing door de maffia’. ,,,We doen veel voor Oekraïne. Dat is niet wederzijds. Ik wil je om een gunst vragen. Onderzoek mijn opponent. Mijn mensen nemen contact met je op. Leuk land heb je daar, zou toch jammer zijn als er iets mee gebeurt.”

Trumps medestanders zien juist een gesprek dat Trump vrijpleit. Het is een ‘perfect telefoontje’, zei hij zelf op Twitter. Uit het verslag blijkt bijvoorbeeld niet dat Trump Oekraïne chanteerde of een tegenprestatie beloofde, zoals critici vermoeden. Senator Lindsey Graham, een belangrijke bondgenoot van Trump, reageerde laconiek. ,,Wow. Impeachment voor dit?”

Tekst gaat verder onder deze tweet

In bescherming genomen

Trump meent dat Biden als vice-president zijn zoon in bescherming genomen heeft. Vooral zijn advocaat Rudy Giuliani heeft die theorie de afgelopen maanden de wereld in geholpen. Hunter Biden had een lucratieve bestuursfunctie bij het gasbedrijf van een oligarch die vanwege mogelijke fraude in het vizier was van justitie in Oekraïne. Biden drong er bijj Oekraïne destijds op aan om de aanklager die de leiding had te ontslaan, omdat hij corruptie door de vingers zag. Vooralsnog zijn nooit aanwijzingen gevonden dat Biden de zakelijke belangen van zijn zoon in gedachten had. Ook andere Westerse landen wilden van de lakse aanklager af.

Dankzij de ophef rond het telefoontje is plots wel volop aandacht voor die episode uit Bidens verleden. Dat kan hoe dan ook schadelijk zijn voor zijn pogingen de Democratische kandidatuur voor het presidentschap te bemachtigen. Dat is precies wat Republikeinen hopen. Ze proberen de aandacht zoveel mogelijk op Biden te richten.

Klokkenluider

Er bestaat geen exacte weergave van het telefoontje tussen Trump en Zelenski. Gesprekken van de president worden normaal gesproken niet opgenomen. In plaats daarvan laat het Witte Huis minimaal twee CIA-medewerkers meeluisteren en aantekeningen maken. Daarop is het document dat nu is vrijgegeven gebaseerd. Het gesprek duurde een half uur, maar is samengevat in 5 pagina’s.

De Oekraïense president zei vandaag dat het om een normaal telefoongesprek ging. ,,We hadden denk ik een goed telefoontje. Het was normaal. We spraken over veel dingen”, aldus Zelenski. Volgens hem heeft Trump ook geen druk op hem uitgeoefend. ,,Ik denk, en je leest het, dat niemand me onder druk heeft gezet”, aldus de Oekraïense president.

Het telefoontje vormt toch al niet het hele verhaal. De regering Trump vertraagde kort voor het telefoongesprek om onduidelijke redenen 391 miljoen dollar aan financiële hulp voor Oekraïne. Trumps uitleg veranderde de afgelopen dagen. Eerst zei hij dat hij er zeker van wilde zijn dat Oekraïne doet wat het kan om corruptie tegen te gaan, een dag later zei hij dat hij Europa had willen dwingen meer bij te dragen.

Een klokkenluider uit de inlichtingendienst diende een klacht in over Trumps omgang met Oekraïne en een ‘belofte’ die hij zou hebben gedaan. Wat in de klacht staat, is niet gedeeld met het publiek of het Congres. Dat moet volgens de wet wel. De klokkenluider zou wel met het Congres willen spreken.

Zwevende kiezers

De directeur en de inspecteur-generaal van de inlichtingendiensten stuurden de informatie van de klokkenluider door naar justitie, meldden Amerikaanse media. Een ander land om hulp vragen om een potentiële tegenkandidaat in verkiezingen onschadelijk te maken kan bijvoorbeeld in strijd zijn met campagnewetten. Medewerkers besloten geen strafrechtelijk onderzoek te openen.

Charlie Cook, een gerenommeerde onafhankelijke opiniepeiler en politiek analist, laat via Twitter weten dat hij niet onder de indruk is van het gespreksverslag. Wat Trump zegt, is niet ongepaster dan andere dingen die hij zegt in een gemiddelde week. ,,Dit zal zwevende kiezers niet van gedachten doen veranderen.”

Rivaal

Biden, die van 2009 tot 2017 de Amerikaanse vicepresident was, gaat momenteel aan de leiding in de Democratische voorverkiezingen. Als hij daar als winnaar uit de bus komt, zal hij het bij de presidentsverkiezingen van 2020 tegen Donald Trump opnemen.

De VS geeft militaire steun aan Oekraïne sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014. De 391,5 miljoen dollar die Trump on hold liet zetten was goedgekeurd door het Congres om Oekraïne te helpen bij de aanpak van Russische separatisten in het oostelijk deel van het land.

Tekst gaat verder onder deze tweet

Reactie Clinton

De voormalige presidentskandidaat en oud-minister Hillary Clinton is het eens met de procedure en stelt dat Trump het land ‘verraden’ heeft. ,,Dat is geen politiek statement, het is keiharde realiteit en we moeten nu optreden. Hij is een duidelijk en aanwezig gevaar voor de dingen die ons sterk en vrij houden. Ik steun de afzettingsprocedure.”

Het Huis van Afgevaardigden moet nu besluiten of ze gaat stemmen over afzetting. Dat betekent niet direct dat Trump ook daadwerkelijk uit het Witte Huis gezet zal worden. Daarvoor moet ook twee derde van de Senaat instemmen. Dat is vooralsnog onwaarschijnlijk. Een meerderheid van de Senaat is in handen van Trumps eigen Republikeinse partij.

Lees hieronder het transcript

Volledig scherm
Zelensky en Trump © AFP
  1. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”