Volledig scherm
Sally Yates. © anp

Trump ontslaat minister van Justitie na kritiek op inreisverbod

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Sally Q. Yates, interim-minister van Justitie in de VS, ontslagen. Dit gebeurde enkele uren nadat Yates haar ambtenaren opdracht gaf zijn decreet over immigratie niet te verdedigen voor de rechter. Volgens Yates valt het besluit, dat Trump afgelopen week nam, niet binnen de grenzen van de wet.

Volledig scherm
Demonstranten demonstreren op vliegveld LAX tegen de immigratiestop. © Photo News

Yates was de tijdelijke opvolger van de vorige minister van Justitie, Loretta Lynch. Ze werd op 20 januari aangesteld om ministerie te leiden tot Jeff Sessions, de man Donald Trump op deze ministerspost wil hebben, wordt goedgekeurd door de Amerikaanse senaat.

Tien dagen nadat ze aan haar tijdelijke functie begon, heeft Trump haar ontslagen. 'Waarnemend minister van Justitie, Sally Yates, heeft het departement verraden door te weigeren een legaal bevel uit te voeren dat was bedoeld om de burgers van de Verenigde Staten te verdedigen', aldus een verklaring die Trump deelde op Facebook. Dana Boente is benoemd tot opvolger van Yates. Boente is 'vereerd' met de benoeming, aldus de verklaring van Trump.

De voormalige interim-minister schreef een krititische brief naar de advocaten van het ministerie. Hierin zei ze dat het haar verantwoordelijkheid was om de integriteit van de rechtsgang te bewaken en ervoor te zorgen dat het ministerie gerechtigheid zoekt. 'Op dit moment ben ik er niet van overtuigd dat het verdedigen van het decreet rijmt met deze verantwoordelijkheden, noch ben ik ervan overtuigd dat het decreet binnen de grenzen van de wet valt', aldus Yates in de brief.

Direct na publicatie van de brief werd door Amerikaanse media, waaronder de The New York Times, al geschreven dat haar opdracht aan de ambtenaren vooral symbolisch moest worden opgevat. Lynch' opvolger Jeff Sessions zo immers naar verwachting snel benoemd worden. Yates brief liet daarom vooral zien hoe sterk de verdeelheid is binnen de uitvoerende tak van de Amerikaanse regering over het beleid van president Trump.

Inreisverbod
Het decreet van Trump geeft opdracht tot een immigratiestop voor vluchtelingen en inreisverbod voor inwoners van zeven landen in het Midden-Oosten, waaronder Iran en Irak. Het bevel, dat een paar dagen geleden door Trump werd ondertekend, zorgde direct voor chaos op vliegvelden door mensen die werden vastgehouden en het land niet inmochten, en demonstranten die tegen het nieuwe beleid protesteren.

Na in allerijl aangespannen gerechterlijke procedures in meerdere rechtbanken liet het Witte Huis weten dat het inreisverbod niet geldt voor mensen met een permanente verblijfsvergunning ('green card'). Volgens Donald Trump werkt zijn decreet, dat volgens hem bedoeld is om moslimterroristen buiten de landsgrenzen te houden, 'erg goed'.