Volledig scherm
Robert Mueller (L) en Donald Trump. © AFP

Trump opent nieuwe aanval op oud FBI-baas Mueller

President Donald Trump heeft een nieuwe aanval gelanceerd op speciaal onderzoeker Robert Mueller. De oud-FBI-baas onderzoekt de mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland in de aanloop naar de presidentverkiezingen van 2016.

Mueller gedraagt zich ‘kwaadaardig’ en ‘ruïneert levens’ om mensen te straffen die weigeren voor hem te liegen, twitterde Trump vandaag. ,,Wacht maar tot naar buiten komt hoe verschrikkelijk gemeen en kwaadaardig ze mensen behandelen, hun levens ruïneren omdat ze weigeren te liegen.''

Een dag eerder bracht de speciaal onderzoeker naar buiten dat de voormalige campagnemanager van Trump, Paul Manafort, gelogen zou hebben tegen de onderzoekers in het Russische onderzoek. Manafort sloot in september een deal met justitie. Hij bekende schuld in een paar tenlasteleggingen en beloofde mee te werken met het onderzoek. Waarover Manafort heeft gelogen is niet bekendgemaakt.

Zonder de naam van Manafort te gebruiken, twitterde Trump vandaag dat de speciaal onderzoeker partijdig is en ‘onnoemelijk veel schade aanricht aan het justitieel systeem. Waar hij alleen maar naar een kant kijkt en niet naar de andere. Helden zullen boven komen drijven, en dat zal Mueller niet zijn.’

Lees door onder de tweets.

Geheime gesprekken

Ook The Guardian berichtte vandaag over Trumps voormalig campagnemanager. De Britse krant weet te melden dat Manafort een serie van geheime gesprekken voerde met WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Dat gebeurde onder meer in 2013, 2015 en in de lente van 2016. In die laatste periode werd Manafort een belangrijke speler in Trumps team tijdens de campagne richting het Witte Huis. 

De gesprekken hadden plaats op de ambassade van Ecuador in Londen, maar het is onduidelijk waar zij over gingen. Het gesprek in maart 2016 is volgens The Guardian mogelijk saillant. Enkele maanden daarna publiceerde WikiLeaks duizenden door de Russen gestolen e-mails en andere documenten van de Democratische partij. Het bracht de partij en presidentskandidaat Hillary Clinton in grote verlegenheid. Rusland wordt ervan beticht met de inbraak het verloop van de verkiezingen, ten gunste van Trump, te hebben beïnvloed.

Ontkenning

WikiLeaks ontkent dat de ontmoetingen tussen Manafort en Assange hebben plaatsgevonden. Volgens de organisatie begaat The Guardian een grote  fout waarbij het de gehele reputatie van de krant om zeep helpt. WikiLeaks vergelijkt het artikel met de publicatie van het dagboek van Hitler in het Duitse weekblad Stern. Ook schrijft de WikiLeaks een weddenschap uit, waarbij de organisatie erop inzet dat de ontmoeting nooit heeft plaatsgevonden. De inzet van de weddenschap is 1 miljoen dollar en het hoofd van de hoofdredacteur van de krant. 

Ook Manafort ontkent niet veel later het verhaal van de Britse krant. ,,Dit verhaal is niet waar. Ik heb Julian Assange, of iemand die met hem in contact staat, nooit ontmoet’’, laat de Amerikaan via een woordvoerder aan persbureau Reuters weten. Manafort bekijkt welke juridische stappen hij tegen The Guardian gaat nemen. De krant zou het verhaal hebben gepubliceerd ondanks een eerdere reactie van Manafort dat het niet waar zou zijn.